αρχικηVIRALΒγαίνει στο σφυρί σπάνιο αντίγραφο από βιβλίο του Ισαάκ Νεύτωνα (και η αρχική τιμή είναι εντυπωσιακή)

Βγαίνει στο σφυρί σπάνιο αντίγραφο από βιβλίο του Ισαάκ Νεύτωνα (και η αρχική τιμή είναι εντυπωσιακή)

Συνεχίζοντας να δημοπρατεί ίχνη της ανθρώπινης ιστορίας, ο οίκος Christie’s βγάζει στο σφυρί ένα σπάνιο αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του διάσημου βιβλίου του Ισαάκ Νεύτωνα “Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας” (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica ή απλώς Principia Mathematica) με τιμή εκίνησης τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια.

Είναι η υψηλότερη αρχική τιμή για αντίγραφο του συγκεκριμένου βιβλίου, το οποίο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της επιστήμης. Ένα άλλο αντίγραφο είχε δημοπρατηθεί το 2013 με τιμή εκκίνησης 600.000 δολάρια ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το συγκεκριμένο αντίγραφο είναι ένα από τα ελάχιστα που προορίζονταν για το αναγνωστικό κοινό της Ευρώπης και έχει μικρές διαφορές με το κείμενο που κυκλοφόρησε στην Αγγλία από τον Νεύτωνα και τον εκδότη του αστρονόμο Έντμοντ Χάλει (του γνωστού κομήτη), σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Περίπου 400 αντίγραφα της πρώτης έκδοσης του Principia Mathematica είχαν τυπωθεί το 1687 και, από αυτά, το ένα πέμπτο κατευθύνθηκε στην Ευρώπη. Ο Χάλεϊ έπεισε το Νεύτωνα να εκδώσει τις θεωρίες του σε βιβλίο και κατέβαλε εκείνος το κόστος της έκδοσης, καθώς η Βασιλική Εταιρεία Επιστημών, όπου και οι δύο ήσαν μέλη, είχε ξεμείνει από χρήματα.

Σήμερα η Βασιλική Εταιρία φυλάσσει δύο αντίγραφα της πρώτης έκδοσης, καθώς και το αρχικό χειρόγραφο του Νεύτωνα, όπως αναφέρει το CNN Greece. Το έργο του βρετανού φυσικομαθηματικού επέδρασε όσο λίγα όχι μόνο στις θετικές επιστήμες, αλλά γενικότερα στην ανθρώπινη σκέψη και στον δυτικό πολιτισμό. Μαζί με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, θεωρούνται τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + seventeen =