αρχικηVIRALΒγαίνει στο σφυρί ένας από τους πρώτους υπολογιστές της Apple. Και είναι πλήρως λειτουργικός

Βγαίνει στο σφυρί ένας από τους πρώτους υπολογιστές της Apple. Και είναι πλήρως λειτουργικός

Στο σφυρί βγαίνει ένα ιστορικό κομμάτι της Apple, ένας υπολογιστής που βοήθησε να χτιστεί η εταιρεία του ενός τρισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα ένας πλήρως λειτουργικός Apple Ι θα δημοπρατηθεί από την RP Auction με έδρα την Βοστώνη. Ο υπολογιστής είναι ο ένας από τα 60 μηχανήματα που απομένουν σήμερα από μια παρτίδα 200 περίπου υπολογιστών που είχαν σχεδιάσει και κατασκευάσει οι Στηβ Τζομπς και Στηβ Βόσνιακ το 1976 και το 1977.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο «αρχαίος» κατά πολλούς υπολογιστής είναι μέχρι και σήμερα λειτουργικός, επανήλθε στην αρχική του κατάσταση μετά από επισκευή του εμπειρογνώμονα της Apple Κόρει Κόχεν. Σε μια οκτάωρη μάλιστα δοκιμή το σύστημα δούλεψε χωρίς βλάβη. Ο υπολογιστής διαθέτει ακόμα και το αρχικό πληκτρολόγιο από τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με το site των δημοπρασιών το υπολογιστής αντανακλά τις ταπεινές αρχές της εταιρείας με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, η οποία προσφάτως έγινε η πρώτη εταιρεία που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με αξία που εκτιμάται στο ένα τρισ. δολάρια.

Ο Apple I υπήρξε ο πρώτος πρώιμος προσωπικός υπολογιστής, και σχεδιάστηκε από τον Στήβεν Βόζνιακ αρχικά για προσωπική του χρήση. Ο φίλος του Βόζνιακ, Στηβ Τζομπς είχε την ιδέα να πουλήσει τον υπολογιστή και εντέλει ο Apple I πουλήθηκε ως το πρώτο προϊόν της εταιρείας Apple τον Απρίλιο του 1976. Η τιμή πώλησης του ήταν 666.66 δολάρια.

Παρήχθησαν περίπου 200 μηχανήματα και σε αντίθεση με άλλους υπολογιστές για ερασιτέχνες που κυκλοφορούσαν και πωλούνταν σαν κιτ συναρμολόγησης, ο Apple I ήταν μια έτοιμη συναρμολογημένη ηλεκτρική πλακέτα που περιείχε περίπου 30 τσιπς . Ωστόσο για να γίνει λειτουργικός ο υπολογιστής απαιτούνταν ένα κουτί, μονάδα παροχής ρεύματος, πληκτρολόγια και μια οθόνη.

Ο Apple I θεωρείται από μια μερίδα ειδικών ως ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που πουλήθηκε σε πλήρως συναρμολογημένη μορφή, ωστόσο άλλοι διαφωνούν με την άποψη.

Αυτό που τον διέκρινε ήταν η δυνατότητα του να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και οθόνη υπολογιστή. Ανταγωνιστικές μηχανές όπως ο Altair 8800 προγραμματίζονταν με ενσωματωμένους διακόπτες στο μπροστινό μέρος του κουτιού και φωτεινές ενδείξεις (LEDs), χρησιμοποιούνταν για έξοδο, και χρειαζόταν να προστεθεί ειδικό υλικό προκειμένου να μπορούν να συνδεθούν με πληκτρολόγιο και οθόνη. Αυτό το χαρακτηριστικό του Apple I τον έκανε έναν καινοτόμο προσωπικό υπολογιστή για την εποχή του , παρά την απουσία γραφικών και ηχητικών δυνατοτήτων. Διακόπηκε η παραγωγή του τον Μάρτιο του 1977 όταν αντικαταστάθηκε από τον Apple II.

Το 2005 υπολογίζονταν ότι υπήρχαν 30 με 50 Apple I, καθιστώντας τα συλλεκτικά κομμάτια. Σύμφωνα με αναφορές σε δημοπρασία του 1999 ένας Apple I πουλήθηκε για 50.000 δολάρια αν και η πιο τυπική τιμή είναι κοντά στα 15.000 δολάρια.

Ένας κλώνος του Apple I (Replica I) κατασκευάστηκε με σύγχρονα υλικά και διατέθηκε στο εμπόριο το 2003 στην τιμή των 200 δολαρίων. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως η αξία του πρώιμου αυτού υπολογιστή θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 300.000 δολάρια.

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 3 =