αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Βγάζω 163.000 δολάρια τον χρόνο ως freelancer. Εδώ είναι 5 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω νωρίτερα»

«Βγάζω 163.000 δολάρια τον χρόνο ως freelancer. Εδώ είναι 5 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω νωρίτερα»

«Είμαι freelancer εδώ και περίπου 12 χρόνια. Δεν είχα ιδέα τι έκανα στην αρχή. Ήξερα ότι ήθελα να γράφω κείμενα γιατί το απολάμβανα δημιουργικά, αλλά δεν ήξερα τι σήμαινε αυτό επαγγελματικά». Έτσι ξεκινά το άρθρο της στο Business Insider η Dana Miranda.

«Τα πρώτα τέσσερα χρόνια, ασχολήθηκα κυρίως με το blog-writing, κάνοντας μερικές εργασίες με χαμηλές αμοιβές εδώ κι εκεί. Κέρδιζα μόνο μερικές εκατοντάδες δολάρια το μήνα» εξηγεί.

Λίγο αργότερα, όπως εξηγεί, έπιασε μία δουλειά 9-5 που είχε πάλι να κάνει με το γράψιμο, σε μία personal finance digital media startup. «Στα τέσσερα χρόνια μου εκεί, έμαθα τι ψάχνουν οι συντάκτες και πώς να αναπτύξω μια επιχείρηση» σημειώνει.

«Όταν έφυγα, μπόρεσα να χρησιμοποιήσω αυτή την τεχνογνωσία στην καριέρα μου ως ελεύθερη επαγγελματίας — και ήμουν πολύ πιο επιτυχημένη τη δεύτερη φορά. Επέστρεψα στο full-time freelancing τον Ιανουάριο του 2020, και πέρυσι έβγαλα περίπου 163.000 $ σε έσοδα» τονίζει. Και παραθέτει 5 πράγματα που θα ήθελε να ξέρει νωρίτερα.

Να είσαι συγκεκριμένος

Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να κάνεις τα πάντα ή να… ευχαριστήσεις τους πάντες. Πρέπει να είσαι συγκεκριμένος. Αν και δεν ξεκίνησε ακριβώς έτσι, η Miranda το κατάλαβε στην πορεία. Και άλλαξε τακτική. «Όταν ξεκίνησα ξανά ως ελεύθερη επαγγελματίας το 2020, επικεντρώθηκα κυρίως στο να γράφω για personal finance. Απευθύνθηκα σε πελάτες που αναζητούσαν αξιόπιστους συγγραφείς με εξειδίκευση και βρήκαν δουλειά πολύ πιο εύκολα με αυτόν τον τρόπο» εξηγεί. Το να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας ως ειδικός, σας κάνει πολύ πιο πολύτιμους ως δημιουργό περιεχομένου.

Το δίκτυο σου μπορεί να σου φέρει πελάτες

«Ξεκινήστε με το δίκτυό σας, είτε πρόκειται για την τοπική σας κοινότητα, την οικογένειά σας ή άλλους απόφοιτους πανεπιστημίου. Βεβαιωθείτε ότι όλοι στον κύκλο σας γνωρίζουν ότι είστε ελεύθερος επαγγελματίας και ότι ψάχνετε για δουλειά και μην διστάσετε να τους το υπενθυμίσετε.

Έχω δει ανθρώπους να δουλεύουν πολύ σταθερά απλά επικοινωνώντας με κάποιον μια φορά και λέγοντας: «Γεια, ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι είμαι διαθέσιμος για δουλειά, αν γνωρίζετε κάποιον που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες μου». Με το να μην το κάνεις γνωστό, μάλλον δεν θα σε σκεφτούν», λέει η ίδια.

Και συμπληρώνει: «Διαφορετικά, βγείτε και ψάξτε για αγγελίες εργασίας. Έλεγχα συνεχώς τις αναρτήσεις εργασίας στο LinkedIn και τις αναζητήσεις εργασίας στο Google. Ευτυχώς, είναι πολύ λιγότερη δουλειά από το να προσπαθείς να βρεις μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, γιατί το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στείλεις σε κάποιον ένα email με τα clips σου, αντί να προσαρμόζεις το βιογραφικό σου και να γράφεις μια νέα συνοδευτική επιστολή κάθε φορά».

Μάθετε να αξιοποιείτε τον χρόνο σας

Δεν αρκεί μόνο να ξοδεύεις ώρες στη δουλειά. Πρέπει να επενδύεις τον χρόνο σου σωστά, έτσι ώστε να έχεις μεγαλύτερα οφέλη.

«Ως συγγραφέας, δεν θα συνιστούσα ποτέ τη χρέωση ανά ώρα. Δεν πουλάς τον χρόνο σας. Πουλάς τη δουλειά σου. Αντίθετα, χρεώνοντας ανά λέξη, μπόρεσα να είμαι πιο επιλεκτική σχετικά με τα projects που δεχόμουν, κάτι που με τη σειρά του μεγιστοποίησε τον χρόνο και τα κέρδη μου», λέει η Miranda.

Ορίστε τις τιμές σας υψηλότερα από αυτό που αρχικά σκέφτεστε

«Η συμβουλή που μου δόθηκε κάποτε και που προσπαθώ πάντα να ακολουθώ είναι: “Όταν αναφέρετε την τιμή σας σε έναν πελάτη, θα πρέπει να αισθάνεστε λίγο άβολα”. Πάντα να πιέζετε τον εαυτό σας να πάει ψηλότερα από τον αριθμό που αρχικά σκεφτήκατε, γιατί πιθανώς υποτιμάτε τη δική σας αξία.

Όταν ξεκίνησα ξανά το 2020, είχα την τεχνογνωσία, αλλά δεν είχα εκτενή εμπειρία σε ελεύθερο επάγγελμα, οπότε χρέωνα κατά μέσο όρο περίπου 25 σεντς ανά λέξη. Τώρα, η βασική τιμή που παραθέτω στους πελάτες είναι 50 σεντς ανά λέξη.

Εάν ένας πελάτης δεν μπορεί να ταιριάξει με την τιμή μου, τότε συνήθως πάω παρακάτω. Εάν έχουν στο μυαλό τους ένα μπάτετ για ένα συγκεκριμένο έργο, τους ακούω πάντα, αλλά δεν μου αρέσει να διαπραγματεύομαι, επομένως δεν θα ξοδεύω χρόνο προσπαθώντας να βρω μία αποδεκτή αμοιβή», λέει η Miranda.

To freelancing μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια

«Η μεγαλύτερη παρανόηση που ακούω συνεχώς είναι ότι το freelancing δεν μπορεί να είναι μια ασφαλής καριέρα», τονίζει.

Και συμπληρώνει: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μία full-time δουλειά σημαίνει αυτόματα σταθερό μισθό, σταθερές αυξήσεις και παροχές, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας σημαίνει ότι βγαίνεις μόνος σου… στην άγρια δύση. Αλλά έχει γίνει αρκετά σαφές με τις πρόσφατες απολύσεις ότι η τρέχουσα αγορά εργασίας δεν προσφέρει αυτό το είδος σταθερότητας – ίσως κάποτε, αλλά όχι πια. Μπορώ να μιλήσω μόνο από την εμπειρία μου, επομένως θα παροτρύνω άλλους ελεύθερους επαγγελματίες να σκεφτούν τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους και να κατανοήσουν τις επιλογές τους».

Καταλήγοντας: «Ποτέ δεν επέστρεψα στη δουλειά πλήρους απασχόλησης γιατί λατρεύω την ελευθερία και την αίσθηση της εργασιακής ασφάλειας που μου δίνει το freelancing, ειδικά σε μια ζοφερή οικονομία. Αν απολυόμουν από μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, ολόκληρο το εισόδημά μου θα χάνονταν αμέσως. Αλλά ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχω δουλειά από άλλους πελάτες». Έτσι, ακόμα κι αν ένας πελάτης διακόψει την συνεργασία, έχει και άλλες πηγές εισοδήματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − thirteen =