αρχικηVIRALΒίντεο: Πως ήταν ο Παρθενώνας πριν 2.500 χρόνια

Βίντεο: Πως ήταν ο Παρθενώνας πριν 2.500 χρόνια

Όλοι έχουμε πάει έστω και μία φορά στον Παρθενώνα, ο οποίος στέκεται στην Ακρόπολη της Αθήνας, παρόλο που έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από την κατασκευή του. Αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ πως ήταν αυτό το υπέροχο δημιούργημα την περίοδο που είχε πρωτο κατασκευαστεί και βρισκόταν στην Ακμή του;

Στην παρακάτω 3D αναπαράσταση που δημιούργησε το κανάλι Ancient Athens 3D θα δεις ακριβώς αυτό. Τον Παρθενώνα… ολοκαίνουργιο. Χωρίς να λείπουν κομμάτια, χωρίς φθορά από τον χρόνο, και με τα εντυπωσιακά χρώματα τα οποία υπήρχαν πάνω στο μνημείο εκείνα τα χρόνια.

Όπως διαβάζουμε στο ίδιο κανάλι, ο Παρθενώνας είναι κατασκευασμένος από λευκό πεντελικό μάρμαρο και ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης των Αθηνών.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 447 π.Χ. με απόφαση του Αθηναίου πολιτικού Περικλή. Οι αρχιτέκτονες ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, ενώ υπεύθυνος για τα γλυπτά ήταν ο Φειδίας. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ. και τα τελευταία αγάλματα τοποθετήθηκαν το 432 π.Χ.

Είναι ένα κτήριο δωρικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, που όμως συνδυάζει στοιχεία και του Ιωνικού. Τα γλυπτά μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: τις μετόπες, τα αετώματα και τη ζωφόρο. Η είσοδος στον κυρίως ναό γινόταν από την ανατολική κεντρική θύρα του ναού. Μέσα έστεκε το γιγάντιο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Το άγαλμα ήταν κατασκευασμένο από τον Φειδία από χρυσό και ελεφαντόδοντο και είχε ύψος περίπου 12 μέτρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × five =