αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΒίντεο: Η NASA «τορπίλισε» αστεροειδή με σκοπό να του αλλάξει πορεία

Βίντεο: Η NASA «τορπίλισε» αστεροειδή με σκοπό να του αλλάξει πορεία

Μια πρώτη πρόβα πλανητικής προστασίας πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν η αποστολή DART της NASA έπεσε σε έναν μικρό, ακίνδυνο αστεροειδή με ταχύτητα 6,6 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Την επιτυχημένη ολοκλήρωση της επιχείρησης ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία με ανάρτησή της στο Twitter, γράφοντας: «ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ: Παρακολουθήστε από την #DARTMIssion’s DRACO κάμερα, το διαστημικό σκάφος μεγέθους μηχανής αυτόματης πώλησης να συγκρούεται επιτυχώς με τον αστεροειδή Δήμορφο, ο οποίος έχει το μέγεθος ενός ποδοσφαιρικού σταδίου και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη».

Το DART μετέδιδε ζωντανή εικόνα κατά την προσέγγισή του, ενώ ένα διαφορετικό σκάφος που παρακολουθούσε την επιχείρηση από ασφαλή απόσταση θα αναλάβει να εξετάσει τις συνέπειες της πρόσκρουσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θα περάσουν όμως αρκετές εβδομάδες μέχρι να διαπιστωθεί αν το χτύπημα άλλαξε την πορεία του αστεροειδή σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

«Εισερχόμαστε σε νέα εποχή, στην οποία δυνητικά έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε από τη σύγκρουση με επικίνδυνους αστεροειδείς», ανέφερε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια πλανητικών επιστημών στη NASA.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × four =