αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΒίντεο: Έτσι είναι μια έκρηξη σουπερνόβα- Τι κατέγραψε το Hubble

Βίντεο: Έτσι είναι μια έκρηξη σουπερνόβα- Τι κατέγραψε το Hubble

Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να έχει κλέψει τις εντυπώσεις και να μονοπωλεί τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον αλλά το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble με 32 έτη… εμπειρίας στην εξερεύνηση του Σύμπαντος συνεχίζει να προσφέρει εντυπωσιακά στοιχεία και ευρήματα στην επιστημονική κοινότητα. Είναι μάλιστα τέτοιο το πλήθος των εικόνων και δεδομένων που έχει καταγράψει που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μέσα στον ωκεανό του υλικού που έχει καταγράψει κρυμμένους κοσμικούς θησαυρούς όπως την καταγραφή μιας αλληλουχίας εικόνων από μια αστρική έκρηξη, εικόνες που δεν είχε εντοπίσει κανείς μέχρι σήμερα.

Το 2010 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια σειρά από εικόνες  από το γαλαξιακό σμήνος Abell 370 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε δισ. ετών φωτός από εμάς. Μια ομάδα ερευνητών που συστηματικά μελετά εικόνες που έχει καταγράψει το Hubble στη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας του έκανε μια  εντυπωσιακή ανακάλυψη.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι  το Hubble κατέγραψε σε διαδοχικές φάσεις μια έκρηξη σουπερνόβα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό στη μελέτη ενός από τα πιο βίαια και εντυπωσιακά  κοσμικά φαινόμενα που γνωρίζουμε. Καθώς τα άστρα γερνούν και  καταναλώνουν τα καύσιμα τους ξεκινούν οι διεργασίες που θα οδηγήσουν το  άστρο στο θάνατο του.

Οι διεργασίες αυτές διαφέρουν ανάλογα με το είδος του άστρου. Κάποια είδη άστρων όπως αυτό στο οποίο ανήκει ο Ήλιος καθώς  εξαντλούνται τα καύσιμα τους διογκώνονται υπέρμετρα μετατρεπόμενα σε  ερυθρούς γίγαντες καταπίνοντας κυριολεκτικά οτιδήποτε βρίσκεται στον χώρο που διαστέλλονται ή καταστρέφοντας οτιδήποτε βρίσκεται στο θερμικό  βεληνεκές του. Η Γη για παράδειγμα, όταν σε περίπου πέντε δισ. έτη γίνει ερυθρός γίγαντας πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα γίνει κυριολεκτικά… κάρβουνο.

Στη συνέχεια οι ερυθροί γίγαντες συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε αστρικά πτώματα που ονομάζονται λευκοί νάνοι. Κάποια είδη άστρων όμως καθώς τα καύσιμα τους λιγοστεύουν αρχίζουν να  καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και τελικά αυτοκαταστρέφονται  μέσω τρομερών εκρήξεων οι οποίες ανάμεσα στα άλλα διασκορπίζουν την  αστρική ύλη στο Διάστημα η οποία λειτουργεί ως… σπόρος δημιουργίας νέων,  ολοένα πιο εμπλουτισμένων και σύνθετης χημικής σύστασης άστρων. Οι ερευνητές εντόπισαν μια έκρηξη σουπερνόβα η οποία όπως εκτιμούν βάση των δεδομένων που μελέτησαν προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός  πανάρχαιου κολοσσιαίου άστρου. Το άστρο αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές εξερράγη πριν από 11,5 δισ. έτη κάτι που σημαίνει ότι ανήκε πιθανότατα στις πρώτες αν όχι την πρώτη γενιά άστρων του Σύμπαντος. Το άστρο αυτό υπολογίζεται ότι είχε 530 φορές μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό του Ήλιου.

Το Hubble κατέγραψε εικόνες μόλις έξι ώρες μετά την έκρηξη του άστρου και στη συνέχεια κατέγραψε εικόνες δέκα μέρες αργότερα και εικόνες τριάντα μέρες μετά την έκρηξη. Όπως είναι ευνόητο οι εικόνες αυτές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη αυτού του φαινομένου που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στον κύκλο ζωής του Σύμπαντος.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + twelve =