αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒέλγιο: Ξεκινά 4ημερη εργασία με ίδιο μισθό (και ίδιες ώρες εργασίας συνολικά)

Βέλγιο: Ξεκινά 4ημερη εργασία με ίδιο μισθό (και ίδιες ώρες εργασίας συνολικά)

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Βελγίου προχωράει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας με τη θέσπιση του 4ημέρου, που θα δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να δουλεύουν τέσσερις αντί για πέντε μέρες την εβδομάδα αν το επιθυμούν.

Το σχέδιο νόμου θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να εξισορροπούν τις ώρες της πέμπτης μέρας εργασίας με περισσότερο εργάσιμο χρόνο στη διάρκεια των τεσσάρων εργάσιμων ημερών της εβδομάδας, αν το επιλέξουν. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται ίδιος ο συνολικός εβδομαδιαίος αριθμός ωρών εργασίας, αλλά συμπυκνώνεται ο χρόνος καταβολής εργασίας από τους μισθωτούς. Έτσι, οι εργαζόμενοι μπορούν να πηγαίνουν 10ωρο στη δουλειά, αντί για το καθιερωμένο 8ωρο της 5ήμερης εργασίας.

Στόχος της εφτακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας του Βελγίου, ώστε η οικονομία του να γίνει πιο αποδοτική και ανταγωνιστική σε σχέση με το επίπεδο προηγμένων ευρωπαϊκών παικτών όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.

Οι εργοδότες θα δέχονται γραπτό αίτημα από τους εργαζόμενους που θέλουν να μεταβάλλουν το καθεστώς του χρόνου εργασίας τους, το οποίο έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν, αφού αιτιολογήσουν γραπτώς την απόφασή τους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι μπορούν να αιτηθούν κυλιόμενα ωράρια από βδομάδα σε βδομάδα, ενώ οι εργοδότες υποχρεούνται να τους ενημερώνουν τουλάχιστον μία βδομάδα νωρίτερα για το προσεχές πρόγραμμα εργασίας. Όποιος εργαζόμενος θέλει μπορεί να ρυθμίζει τις ώρες εργασίας του ανά βδομάδα, δουλεύοντας άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, έχοντας έτσι μία σχετική ευελιξία.

Όσες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους θα υποχρεούνται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να μην επικοινωνούν μαζί τους για θέματα που αφορούν την εργασία, έξω από τον εργασιακό χρόνο, και συγκεκριμένα μεταξύ των ωρών 11:00-05:00.

Αλλάζει, ωστόσο, και το πλαίσιο πληρωμής της νυχτερινής εργασίας με ένα χτύπημα στα μισθολογικά δικαιώματα. Οι νυχτερινές ώρες προσαυξημένης πληρωμής για τους εργαζόμενους θα ξεκινούν από τις 12 τα μεσάνυχτα αντί για τις οχτώ το απόγευμα, που ισχύει τώρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − four =