αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑύριο οι αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αύριο οι αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων κρίνονται οι πιθανότητες, προκειμένου να…σηκώσει και πάλι ρολά το λιανεμπόριο, μετά από δύο εβδομάδες ολικού lockdown.

Η σχετικά καλή εικόνα των δεδομένων της επιδημίας φέρνει, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πιο κοντά το “πράσινο φως”, με την κυβέρνηση να επιθυμεί το άνοιγμα των καταστημάτων, προκειμένου, σε μία κρίσιμη συγκυρία, λόγω της έναρξης των εκπτώσεων, να…δοθούν ανάσες σε κλάδους που έχουν…χτυπηθεί από τα περιοριστικά μέτρα.

Οι ειδικοί, έχοντας στα χέρια τους τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας, θα είναι αυτοί που θα έχουν, όπως διαμηνύουν στελέχη, τον τελευταίο λόγο, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη διαμηνύσει ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να… ξεστοκάρει το εμπόριο.

“Με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού.

Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων… Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Αντέννα”.

Με νούμερο ένα προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό κάθε πιθανότητας αναζωπύρωσης του ιικού φορτίου στην κοινότητα, το Μέγαρο Μαξίμου θα λάβει αύριο στα χέρια του τις εισηγήσεις της Επιτροπής, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, τότε από την προσεχή Δευτέρα το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει τόσο με τη γνωστή μέθοδο του “click away”, όσο και με τη μέθοδο του “click in shop”, για τους κλάδους που σχετίζονται με την υπόδηση, την ένδυση και τα κοσμήματα.

Ουσιαστικά, κάθε καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις αγορές του, με δοκιμή, εντός των καταστημάτων, με τα…ραντεβού να κλείνονται είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου. Τα μέτρα που θα τηρούνται εντός των καταστημάτων θα είναι αυστηρά (συγκεκριμένος αριθμός καταναλωτών ανά τετραγωνικό μέτρο) ενώ η παραμονή θα έχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Μαζί με το λιανεμπόριο, πάντως, αναμένεται να…πορευτούν και έτεροι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία, που έκλεισαν μετά την Πρωτοχρονιά. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × four =