αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑύξηση 37,7% στην αξία των Ελληνικών εξαγωγών- Ποια είναι τα top προϊόντα

Αύξηση 37,7% στην αξία των Ελληνικών εξαγωγών- Ποια είναι τα top προϊόντα

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες για ακόμη ένα μήνα συνέχισαν την έντονα ανοδική τους πορεία (+20,4%). Παρά το δυσμενές περιβάλλον, με τον υψηλό πληθωρισμό να ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικονομία και την ενεργειακή κρίση να βάζει πρόσθετα εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 11μηνο του 2022, η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 50,11 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 37,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Στον αντίποδα, μόνιμη πηγή προβληματισμού αποτελεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο εξακολουθεί να διευρύνεται και να πλήττει τα δημόσια οικονομικά.

Σημαντικό ρόλο στη νέα αύξηση των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν όλοι οι κλάδοι, με μοναδικές εξαιρέσεις τον κλάδο των Πρώτων Υλών (-3,7%) και των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-8,8%) με την αξία τους όμως να είναι χαμηλή.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+35,6%), Βιομηχανικά (+3,4%), Τρόφιμα & Ζώα ζωντανά (+13,4%) και Χημικά (12,4%). Άνοδο καταγράφουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Μηχανήματα (+18,9%) και Διάφορα Βιομηχανικά (+31,5%) για το Νοέμβριο του 2022. Στα Λάδια παρατηρείται ισχυρή αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά +151,5%, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι και οι εξαγωγές της κατηγορίας Ποτά & Καπνός (+46,3%) σε σχέση με το Νοέμβριο του 2021.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών για τον Νοέμβριο του 2022, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε τα εξής: «Η έμφαση που δίνουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στις εξαγωγές αποτελεί αναμφισβήτητα ένα εξόχως ενθαρρυντικό στοιχείο για την πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Η εξωστρέφεια έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα στο νέο παραγωγικό μοντέλο που επιχειρεί να οικοδομήσει η Ελλάδα. Και όπως όλα δείχνουν, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με βάση και τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών τον Νοέμβριο του 2022. Την ίδια ώρα, ωστόσο, χρειάζεται να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, η οποία αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας, η οποία θα μπορεί να προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και προοπτική στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + seventeen =