αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑφήνουν τα «παλιομοδίτικα» eshops και κάνουν ηλεκτρονικό εμπόριο από τα social media- Μια παγκόσμια τάση που έχει έρθει και στην Ελλάδα

Αφήνουν τα «παλιομοδίτικα» eshops και κάνουν ηλεκτρονικό εμπόριο από τα social media- Μια παγκόσμια τάση που έχει έρθει και στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, “ανοίγει” μια νέα δράση του ΕΣΠΑ όπου ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν έως 5.000 ευρώ ώστε να φτιάξουν το δικό τους e-shop προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στους καταναλωτές. 

Μόνο που σε κάποιες αγορές αυτό το μοντέλο εμπορίου θεωρείται ξεπερασμένο, όπως σημειώνει το Capital.gr. Πλέον το διαδικτυακό εμπόριο έχει αλλάξει επίπεδο και “παίζεται” και μέσω των social media. Πρόκειται για το Social Commerce, ελληνιστί “κοινωνικό εμπόριο” η δύναμη του οποίου όπως λέει το Global Data έγκειται στο απλοϊκό επιχειρηματικό μοντέλο B2B2C (business 2 business 2 consumer). 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Globe Newswire, το εμπόριο μέσω των social media αναμένεται να φθάσει τα 1,948 τρισ. δολάρια το 2026, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 29,4%. Με τη Newswire να αποτιμά αυτή την παγκόσμια αγορά, η οποία δεν αφορά μόνο αγορές από καταναλωτές αλλά αφορά και εμπορευματικές συναλλαγές μέσω επαγγελματιών, στα 474,8 δισ. δολάρια το 2020 και να αναμένει ότι θα πιάσει τα 3,3 τρισ. δολάρια το 2028 καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση 28,4%

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Σύμφωνα με έρευνα της NielsenIQ -πραγματοποιήθηκε σε 850 Έλληνες διαδικτυακούς καταναλωτές τον περασμένο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-, 6 στους 10 εξ αυτών δήλωσαν πως έχουν ήδη αγοράσει μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες να παραμένουν η βασική κινητήρια δύναμη για αυτό το κανάλι. 

Ποια όμως κοινωνικά δίκτυα προτιμούν για τις αγορές τους; Το Facebook παραμένει η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για την αγορά αγαθών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 52% των διαδικτυακών αγοραστών στην Ελλάδα να το χρησιμοποιούν για αυτό το σκοπό.

Ακολουθεί το Instagram, που προτιμάται από τη νεότερη γενιά (18-24 ετών) – με σχεδόν το ήμισυ (49%) των ερωτηθέντων σε αυτήν την ομάδα δήλωσε πως χρησιμοποιεί το Instagram για αγορές στο διαδίκτυο.

Η άνοδος του social commerce συνδέεται με την αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του μέσου χρόνου που κάποιους περνά σε αυτά. Στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari (https://www.focusbari.gr) 7 στους 10 Έλληνες δήλωσαν ότι αύξησαν τον χρόνο που αφιέρωσαν στα social media από την έναρξη των lockdown από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης πως 2 στους 3 Έλληνες αγαπούν τα social media γιατί τους κρατούν σ’ επαφή με φίλους, με την κοινωνία και γενικότερα τους κάνουν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τον “έξω κόσμο”.

Την ίδια στιγμή 2 στους 5 απάντησαν πως χρησιμοποιούν τα social media για να προβάλουν την δουλειά τους ή/και να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες τους ενώ 3 στους 5 παραδέχονται ότι αφιερώνουν στα social media περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα ήθελαν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − 7 =