αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑφήνεις στη μέση οτιδήποτε ξεκινάς; Εδώ είναι 6 τρικ για φτάνεις ως το τέλος

Αφήνεις στη μέση οτιδήποτε ξεκινάς; Εδώ είναι 6 τρικ για φτάνεις ως το τέλος

Δυσκολεύεσαι να ολοκληρώσεις αυτό που ξεκινάς; Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να ξεκινούν projects ή δουλειές και να μην τα τελειώνουν ποτέ. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα.

Τα καλά νέα είναι: Με μερικές αλλαγές στις συνήθειες και τις ρουτίνες σας, μπορείτε να αφήσετε τους περισπασμούς στην άκρη, και να εστιάσετε στην ολοκλήρωση της δουλειάς που έχετε ξεκινήσει. Εδώ είναι 6 απλά τρικ που μπορείς να εφαρμόσεις.

1# Ανέλαβε μόνο projects που θες πραγματικά να κάνεις. Αν δεν ενθουσιαζόμαστε με κάτι, τότε είναι λιγότερο πιθανό να το ολοκληρώσουμε. Είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσεις κάτι αν είσαι παθιασμένος με αυτό ή αν έστω έχεις ένα ενδιαφέρον. Αποφύγετε να κάνετε έργα που δεν σας αρέσουν. Οκ, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε πάντα. Υπάρχουν κάποια tasks που πρέπει να τα κάνεις γιατί είναι κομμάτι της δουλειάς σου- και πρέπει να δείξεις υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Αλλά όταν πρόκειται για ένα δικό σου project, tasks αυτοβελτίωσης, χόμπι και δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν απαραίτητα στο πεδίο ευθύνης σου, φρόντισε να κάνεις σωστές επιλογές. Και να εστιάζεις σε αυτά που πραγματικά σου αρέσουν να κάνεις.

2# S.M.A.R.T. goals. Είχαμε μιλήσει και σε προηγούμενο άρθρο για τους έξυπνους στόχους. Οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να καταγράψεις πρόοδο στη ζωή σου και να αυξήσεις τις πιθανότητες για να πετύχεις αυτά που θες. Αλλά τι σημαίνει το παραπάνω ακρωνύμιο; Ας το δούμε:

S= Specific (Συγκεκριμένος)

Μ=Μeasurable (Μετρήσιμος)

Α=Αttainable (Eπιτεύξιμος)

R=Realistic (Ρεαλιστικός)

Τ=Τime Framed (Σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα)

Δηλαδή ένας στόχος για να είναι έξυπνος πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος, επιτεύξιμος, ρεαλιστικός και ορισμένος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

3# Κάνε to-do λίστες. Βοηθούν το μυαλό σας να επικεντρωθεί σε ό,τι πρέπει να γίνει πρώτα, αντί να καθυστερεί ανατρέχοντας στο τι θα κάνει στη συνέχεια. Ο ειδικός στην απομνημόνευση εγκεφάλου, Jim Kwik, εξηγεί γιατί μια λίστα υποχρεώσεων είναι τόσο σημαντική: «Οι άνθρωποι δεν παίρνουν τίποτα στα σοβαρά μέχρι να καταγραφεί και να γίνει πραγματικό μέρος του καθημερινού τους προγράμματος. Μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο για να φτάσετε εκεί, αλλά μόλις αυτό γίνει συνήθεια, θα καταλήξετε να πραγματοποιήσετε όλα όσα σχεδιάζατε απλώς και μόνο επειδή είναι μέρος της to-do λίστας σας για την ημέρα».

4# Μην υπερφορτώνεις τον εαυτό σου. Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να κάνουμε πάρα πολλά ταυτόχρονα και μετά χάνουμε τον ενθουσιασμό μας όταν δεν ολοκληρώνουμε αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε. Εάν γράψετε μια λίστα υποχρεώσεων το πρωί και συμπεριλάβετε 20 διαφορετικές εργασίες που πρέπει να γίνουν, πιθανότατα δεν θα τις ολοκληρώσετε όλες. Να είστε ρεαλιστές με τους στόχους που βάζετε.

5# Μην είσαι τελειομανής. Ίσως έχετε ακούσει το ρητό: «Η τελειότητα είναι ο εχθρός της προόδου». Αυτό λέει πραγματικά ότι το να ξοδεύετε πολύ χρόνο για να φτιάξετε κάτι τέλειο, σας «κολλάει» και δεν προχωράτε στο επόμενο πράγμα. Αν θέλετε να πετύχετε τον μεγάλο στόχο σας τελικά, δεν πρέπει να βαλτώσετε κάνοντας τα μικρά tasks τέλεια. Πρέπει να μετακινείστε από εργασία σε εργασία χωρίς να καθυστερείτε. Πρέπει να είστε αποφασιστικοί.

6# Σκέψου «έξω από το κουτί» αν χρειαστεί. Δεν θα πάνε όλα όπως τα σχεδίασες. Επομένως, πρέπει να παραμείνετε ευέλικτοι στην επίλυση προβλημάτων. Το να κολλάτε στο αρχικό σενάριο όταν προφανώς δεν λειτουργεί, δεν θα σας κάνει καλό. Εάν καταλάβετε ότι μετά από μερικές εβδομάδες ανάγνωσης ενός βιβλίου δεν σας βοηθά να γίνετε πιο γνώστες ή επιτυχημένοι, τότε δεν πρέπει να συνεχίσετε να διαβάζετε το ίδιο βιβλίο. Μερικές φορές χρειάζεται να σκεφτείτε και να αξιολογήσετε τη δική σας πρόοδο. Λειτουργεί πραγματικά αυτό που κάνετε; Δεν είσαι μηχανή. Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αναλύσεις τι λειτουργεί και τι όχι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 4 =