αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτό το τεστ σου λέει αν είσαι εθισμένος στη δουλειά

Αυτό το τεστ σου λέει αν είσαι εθισμένος στη δουλειά

Είναι γνωστό ότι πολλοί πετυχημένοι επιχειρηματίες δουλεύουν… αμέτρητες ώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Elon Musk ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι δουλεύει πολλές ώρες- και μάλιστα κάποιες φορές κοιμάται στο εργοστάσιο της Tesla. Στο ίδιο μοτίβο, ζητά και από τους εργαζομένους του να εργάζονται σκληρά.

«Υπάρχουν πιο εύκολα μέρη να δουλεύει κάποιος. Αλλά κανείς δεν άλλαξε τον κόσμο με 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα», έχει πει ο διάσημος δισεκατομμυριούχος.

Ο καθηγητής Nestor Braidot,  που είναι ειδικός στη νευροεπιστήμη, εξηγεί στην El Pais ότι η δουλειά μπορεί να επιδρά σε κάποιους με τρόπο παρόμοιο των ναρκωτικών.

«Όταν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιείται, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση επαγγελματιών που πηγαίνουν από τη μία επιτυχία στην άλλη, λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο (αν και όχι ίδιο) με τα κοινά ναρκωτικά. Εάν ένα άτομο ‘ζει στο γραφείο’ για να ευχαριστήσει τους προϊσταμένους του, μακροπρόθεσμα κινδυνεύει από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξάντλησης (burnout), το οποίο σχετίζεται με έναν εγκέφαλο ο οποίος στερείται ενέργειας, και εξαντλείται», σημειώνει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 8% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είναι εθισμένο στη δουλειά. Μεγάλη νορβηγική έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα φύλα, τις κοινωνικές τάξεις, την οικογενειακά κατάσταση. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να έχει μία επίδραση είναι η ηλικία, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι νεαρότεροι ενήλικες εμφανίζουν συχνότερα ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που τους φέρνουν κοντά στον εθισμό στη δουλειά.

Πως θα ξέρεις αν είσαι εργασιομανής;

Ένας τρόπος να διαπιστώσει κανείς εάν είναι εργασιομανής είναι να εφαρμόσει το Bergen Work Addiction Scale, που αναπτύχθηκε το 2014 από επιστήμονες του University of Bergen, όπως εξηγεί η Εl Pais.

Αρκεί να δώσει απαντήσεις από το 1 έως το 5 (το 1 σημαίνει «ποτέ» και το 5 «πάντα»), στις παρακάτω ερωτήσεις:

· Σκέφτεσαι πώς μπορείς να εξοικονομήσεις περισσότερο χρόνο για να δουλεύεις;

· Ξοδεύεις στη δουλειά πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι σκόπευες αρχικά;

· Δουλεύεις για να μειώσεις το αίσθημα της ενοχής, του άγχους, της κατάθλιψης;

· Σου έχουν πει οι άλλοι να μειώσεις τη δουλειά αλλά εσύ δεν τους ακούς;

· Αγχώνεσαι όταν δεν μπορείς να δουλέψεις;

· Βάζεις τα χόμπι, τη διασκέδαση και την άσκηση σε δεύτερη μοίρα λόγω της δουλειάς σου;

· Εργάζεσαι τόσο πολύ που έχει επηρεάσει αρνητικά την υγεία σoυ;

Όποιος απαντά «πάντα» ή «συχνά» (4 ή 5) σε τουλάχιστον 4 ερωτήσεις, ίσως να είναι εργασιομανής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γιατί δεν προσλαμβάνω ποτέ εργασιομανείς»: Εξηγεί ένας διάσημος επενδυτής

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × two =