αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτό το ακίνητο στο Λαγονήσι ήταν κάποτε μέσα στα ακριβότερα της χώρας. Τώρα βγαίνει στο σφυρί

Αυτό το ακίνητο στο Λαγονήσι ήταν κάποτε μέσα στα ακριβότερα της χώρας. Τώρα βγαίνει στο σφυρί

Πριν περίπου 8 χρόνια συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα ακριβότερα προς πώληση ακίνητα της Ελλάδας, φιγουράροντας σε ιστοσελίδες real estate με στόχο την αναζήτηση ενδιαφερόμενων αγοραστών κυρίως από το εξωτερικό.

Σήμερα με έντονα τα σημάδια της φθοράς που έχει αφήσει πάνω του το πέρασμα του χρόνου ακολουθεί το δρόμο του πλειστηριασμού.

Ο λόγος για το οικόπεδο-φιλέτο στο Λαγονήσι, στο οποίο έχει κατασκευαστεί ένα συγκρότημα ημιτελών κατοικιών, το οποίο ανήκει στην Starlet Κτηματική, μιας εκ των πολλών εταιρειών που συνδέονται με το ζεύγος Ευγένιου Τίγκα και Στέλλας Λαζάρου-Τίγκα (επί σειρά ετών πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης), οι οποίοι κατά καιρούς έχουν αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο των ακινήτων καθώς και σε άλλους τομείς όπως αυτόν της ναυτιλίας.

Το όνομα του κ. Τίγκα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν το 2008 ο επιχειρηματίας είχε αναδειχθεί πλειοδότης σε διαγωνισμό του Μουσείου Μπενάκη για τα κτήματα Κόνιαρη στην Βούλα έναντι του τιμήματος των 101 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, είχε καταβάλει στο Μουσείο το ποσό των 30 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στη συνέχεια ωστόσο προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας πίσω τα χρήματα. Με αυτή την κίνηση ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον ίδιο και το Μουσείο Μπενάκη, η οποία οδηγήθηκε μέχρι τον Άρειο Πάγο, ο οποίος δικαίωσε τον επιχειρηματία, στον οποίο επιστράφηκε τελικά η προκαταβολή.

Το οικόπεδο με τα ημιτελή κτίσματα

Στις 25 Μαΐου έχει, λοιπόν, δρομολογηθεί να βγει στο σφυρί για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ακίνητο καθώς ο πλειστηριασμός, που αρχικά είχε προγραμματιστεί το καλοκαίρι του 2021, τελικά τέθηκε σε αναστολή.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο (πρώην αγροτεμάχιο) με συνολική έκταση 19.756 τ.μ. στο οποίο εντοπίζονται ημιτελή κτίσματα επιφάνειας 2.093 τ.μ. και το οποίο βρίσκεται στο 38ο χλμ. της παραλιακής οδού Βουλιαγμένης – Λαυρίου στο Λαγονήσι.

Το συγκρότημα αποτελείται από 3 κτίρια, τα οποία, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα είναι ημιτελή, στο στάδιο των επιχρισμάτων, ενώ έχουν τοποθετηθεί τα εξωτερικά κουφώματα. Θυμίζουμε ότι κατά την περίοδο 2013-2014 το ζεύγος Τίγκα είχε κάνει μια προσπάθεια να πουλήσει το συγκεκριμένο ακίνητο έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 45 εκατ. ευρώ, τίμημα που το έκανε να διεκδικεί τον τίτλο του ακριβότερου ακινήτου της χώρας εκείνη την εποχή με βάση τουλάχιστον την απαίτηση των ιδιοκτητών του.

Κρίνοντας από τη μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων, η προσπάθεια πώλησης δεν στέφθηκε με επιτυχία ενώ λίγα χρόνια αργότερα το ακίνητο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό καθώς κατασχέθηκε για το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Η διόρθωση προς τα πάνω της τιμής εκκίνησης

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 14,65 εκατ. ευρώ ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι θα έπρεπε να διορθωθεί προς τα πάνω η αρχική τιμή εκκίνησης των 10,5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Starlet είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2021 αίτημα ανακοπής, ζητώντας τη διόρθωση της τιμής με το Πρωτοδικείο να κάνει εν μέρει αποδεκτό το αίτημα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η αξία του δεν είναι μεγαλύτερη του ποσού των 14,65 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι τα κτίσματα δεν έχουν αποπερατωθεί ενώ “έχουν αφεθεί στη συγκεκριμένη κατάσταση επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί φθορές από την πάροδο του χρόνου, ενώ ακόμα, δε, και αν αποπερατωθούν θα μειονεκτούν έναντι των αντίστοιχων νεόδμητων, καθώς η παλαιότητα θα εξακολουθεί να αποτυπώνεται στον φέροντα οργανισμό και στις ήδη ολοκληρωμένες εργασίες”.

Επιπλέον, στην απόφαση γίνεται ειδική αναφορά για το γεγονός ότι ο μελλοντικός αγοραστής θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη τόσο για την ολοκλήρωση της κατασκευής και την αποκατάσταση των φθορών όσο και για την ανανέωση των οικοδομικών αδειών.

Να σημειωθεί ότι η  Starlet είχε προσκομίσει εκθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, οι οποίες ανέβαζαν την αξία του ακινήτου τουλάχιστον στα 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο από την παράθεση των συγκριτικών στοιχείων προέκυψε ότι μεταξύ αυτών είχε περιληφθεί και ακίνητο που βρίσκεται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ήτοι σε διαφορετικό σημείο από αυτό που βρίσκεται το κρινόμενο ακίνητο και διαφορετικών προδιαγραφών.

Σε ό,τι αφορά τώρα στα πλεονεκτήματα του ακινήτου, λήφθηκε μεταξύ άλλων υπόψη η ανεμπόδιστη θέα προς την θάλασσα καθώς και το γεγονός ότι το οικόπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο καθώς οι όροι δόμησης της περιοχής στη συνέχεια μεταβλήθηκαν και σήμερα στην ίδια περιοχή επιτρέπονται μόνο χρήσεις προς εγκαταστάσεις λουομένων και εγκαταστάσεις χερσαίες και θαλάσσιες για την εξυπηρέτηση του ναυταθλητισμού.

Το ακίνητο φέρει προσημείωση από το 2008 της τάξεως των 23,08 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι και η επισπεύδουσα στον προσεχή πλειστηριασμό.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις, το σύνολο του ενεργητικού της Starlet ανήλθε στα 22,6 εκατ. ευρώ ενώ εμφάνιζε καθαρά κέρδη της τάξεως των 3.776 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 5 =