αρχικηVIRALΑυτό είναι το μεγάλο σχέδιο για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας (Εικόνες)

Αυτό είναι το μεγάλο σχέδιο για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας (Εικόνες)

«Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας». Έτσι ονομάζεται το μεγάλο σχέδιο που αφορά την ανάπλαση της του κέντρου Αθήνας. Το σχέδιο εγκρίθηκε σήμερα (με πλειοψηφία) από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Η ζωτικής σημασίας παρέμβαση θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα τέλη Ιουνίου, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να τίθενται σε άμεση εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες, «συστήνοντας» ξανά το αθηναϊκό κέντρο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, με βάση αναλυτικά επεξεργασμένες μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις των αλλαγών που θα γίνουν. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Ειδικότερα, οι τέσσερις άξονες του μεγαλεπήβολου έργου περιλαμβάνουν τον «πιο όμορφο περίπατο της Ευρώπης», μήκους 6,8 χλμ., την ενοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την απόδοση 50.000 τ.μ. ελεύθερου δημόσιου χώρου και τον πρωτοποριακό τρόπο υλοποίησής του.

Η κατασκευή του Μεγάλου Περιπάτου έρχεται να προσθέσει στη νέα εικόνα του αθηναϊκού κέντρου έναν νέο ποδηλατόδρομο στην οδό Πανεπιστημίου. Οι ιστορικές περιοχές της Πλάκας και του εμπορικού τριγώνου, αλλά και οι οδοί Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεως, Ερμού και Αθηνάς θα μετατραπούν σε περιοχές ελεύθερες από Ι.Χ. Οι συνολικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται θα δημιουργήσουν νέες λεωφορειολωρίδες μήκους 1,9 χλμ. και αναπλάσεις οδικών αξόνων μήκους 6,3 χλμ. Παράλληλα, σημαντική θα είναι η αύξηση των μετακινήσεων με ΜΜΜ ‒εκτίμηση για αύξηση 7,5% εντός 6μήνου‒, καθώς και η αύξηση της ταχύτητας κίνησης των λεωφορείων/τρόλεϊ στις οδούς Πανεπιστημίου και Ακαδημίας κατά 45%.

Το σύνολο του Περιπάτου, εκτός των ήδη διαμορφωμένων οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, περιλαμβάνει τη διαδρομή Β. Αμαλίας, Β. Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Μητροπόλεως και Ερμού, καθώς και την περιοχή της Πλάκας και του εμπορικού τριγώνου. Η παρέμβαση θα συμπεριλάβει και την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου, για την ενοποίηση του Περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να συμπεριληφθεί και ο συγκεκριμένος, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος. Στόχος είναι στην τελική φάση του έργου το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να αποτελεί μία τις πιο όμορφες διαδρομές αστικού τοπίου στην Ευρώπη.

Στην Πανεπιστημίου προβλέπεται η πεζοδρόμηση των τριών από τις έξι συνολικά λωρίδες κυκλοφορίας που έχει σήμερα και η αισθητική αναβάθμισή της. Η ανανεωμένη οδός Πανεπιστημίου θα διαθέτει έναν νέο ποδηλατόδρομο, 2 λωρίδες κυκλοφορίας για ΙΧ και μια λεωφορειολωρίδα ίδιας κατεύθυνσης με αυτή των ΙΧ. Η ανάπλασή της θα αποδώσει περίπου 7.000 m2 στον δημόσιο χώρο.

Επίσης, το εμπορικό τρίγωνο απελευθερώνεται από τα Ι.Χ. και γίνεται φιλικότερο προς τον πολίτη και το περιβάλλον με νέες, βιώσιμες πρακτικές κινητικότητας. Οι άνετες, «πράσινες» και ασφαλείς μετακινήσεις, η προώθηση της χρήσης ΜΜΜ και της μετακίνησης με τα πόδια και το ποδήλατο θα δώσουν στο εμπορικό τρίγωνο τη χαμένη του αίγλη. Το τουριστικό προϊόν της Αθήνας αποκτά μεγαλύτερη αξία, καθώς ενισχύεται ο τουριστικός της χαρακτήρας. Η πόλη εκσυγχρονίζεται, αποκτώντας μια νέα ταυτότητα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της. Το εμπορικό κέντρο γίνεται πιο εύκολα προσβάσιμο, συνδυάζοντας τις αγορές με την αναψυχή και τη διασκέδαση. Παράλληλα, διευκολύνεται η περιήγηση στα αξιοθέατα και η μετακίνηση εντός της πόλης.

Στην πλατεία Συντάγματος το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Φιλελλήνων στο ύψος της πλατείας, για τη δημιουργία ενός νέου κοινόχρηστου χώρου στην καρδιά της πόλης.

Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το πως θα μοιάζει η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − eleven =