αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτός ο CEO έφτιαξε μία startup εκατομμυρίων. Και δίνει 3 συμβουλές σε όποιον θέλει να ξεκινήσει ένα project

Αυτός ο CEO έφτιαξε μία startup εκατομμυρίων. Και δίνει 3 συμβουλές σε όποιον θέλει να ξεκινήσει ένα project

Όταν ο manager Keith Tan παραιτήθηκε από τη δουλειά του στα χρηματοοικονομικά το 2015, δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για το επιχειρηματικό ταξίδι που θα ανοιγόταν μπροστά του.

Αυτό που ξεκίνησε ως μία αλυσίδα καφετεριών σύντομα μετατράπηκε σε μία εταιρεία τεχνολογίας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Έξι χρόνια μετά, το πρώτο προϊόν της εταιρείας, το αυτοματοποιημένο ρομπότ καφέ Ella, σερβίρει ήδη λάτε και καπουτσίνο σε επιλεγμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Υπάρχουν παρόμοια σχέδια για την πατρίδα του, τη Σιγκαπούρη, το 2022.

Ο δρόμος προς την επιτυχία περιελάμβανε πολλά χρήσιμα μαθήματα, όπως λέει ο CEO της Crown Digital, Keith Tan, μιλώντας στο CNBC. Ο ίδιος παραθέτει 3 συγκεκριμένες συμβουλές προς τους επίδοξους ιδρυτές επιχειρήσεων.

1. Αξιολογήστε αυστηρά. Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να «αξιολογήσετε αυστηρά τις ιδέες σας» και να βεβαιωθείτε ότι εξυπηρετούν έναν σκοπό. Στην περίπτωση του Tan, όταν σχεδίασε την Ella το 2018, δεν ήταν απλά… για καινοτομία. Αντίθετα, ήθελε να βρει μια πραγματική λύση για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που έπλητταν το cafe του και άλλα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ που θα μπορούσε να σερβίρει καφέ όλο το εικοσιτετράωρο θα έδινε αυτή τη λύση, σκέφτηκε. Έτσι, αυτός και η ομάδα του άρχισαν να δουλεύουν δημιουργώντας το προϊόν. «Δεν είχε νόημα να κατασκευάσουμε ένα ρομπότ απλά για να το κάνουμε», λέει. Και τονίζει: «Πρέπει να το υποστηρίξετε με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που να είναι βιώσιμο».

Singapore's first robotic barista, Ella, is created by internet of things start-up Crown Digital.

2. Πούλα την ιδέα σου. Στη συνέχεια, πρέπει να λάβετε ανταπόκριση για τις ιδέες σας από διάφορες μεριές. Είτε πρόκειται για συνιδρυτές, επενδυτές, εργαζόμενους, είτε πελάτες. «Πρέπει να πουλήσεις καλά την ιδέα και να είσαι παθιασμένος με αυτήν», λέει ο νεαρός CEO. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά στις πρώτες μέρες μιας επιχείρησης, εξηγεί ο Tan, υπενθυμίζοντας τη δυσκολία προσέλκυσης προσωπικού και επενδυτών όταν λάνσαρε την Crown Digital. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε εμπιστοσύνη στην ιδέα σας και να μπορείτε να το μεταφέρετε σε άλλους. «Αυτή είναι μια εταιρεία ρομπότ που κάνει καφέ. Είναι μια δύσκολη πώληση», λέει. «Πρέπει να έχεις αυτή την επιμονή για να πουλήσεις την πρώτη ιδέα και να φτιάξεις την ομάδα», τονίζει.

3. Βρες συνεργάτες. Είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε συνεργάτες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανυψώσετε την επιχείρησή σας και να την αναπτύξετε στο επόμενο επίπεδο. Για τον Tan, αυτό σήμαινε να συνεργαστεί με μεταφορείς όπως η ιαπωνική σιδηροδρομική εταιρεία JR East και το δίκτυο του μετρό SMRT της Σιγκαπούρης, για να κάνει το προϊόν του διαθέσιμο σε περισσότερους καταναλωτές. «Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Αλλά αν μπορείτε να επηρεάσετε τους συνεργάτες σας να σας βοηθήσουν, αυτό βοηθάει πολύ», λέει ο ίδιος. Οι συνεργασίες οδήγησαν και τους δύο φορείς να επενδύουν στην Crown Digital, με συνολική χρηματοδότηση που φτάνει στα 3,1 εκατομμύρια δολάρια και αποτιμώντας την εταιρεία σε πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 16 =