αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑυτός ο δρόμος φορτίζει εν κινήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (βίντεο)

Αυτός ο δρόμος φορτίζει εν κινήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (βίντεο)

Ανάμεσα στις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι και αυτή της ανάπτυξης τεχνολογιών που θα μετατρέπουν τους δρόμους σε… μπαταρίες. Η ιδέα είναι να αναπτυχθούν συστήματα που θα τοποθετούνται στα οδικά δίκτυα και καθώς κινούνται σε αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούν ταυτόχρονα να φορτίζονται ασύρματα. Όπως είναι ευνόητο μια τέτοια τεχνολογία θα αυξήσει σε σημαντικό ποσοστό την αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων λύνοντας τα χέρια και κυρίως γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο στους κατόχους τους.

Έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια ορισμένα τέτοιου είδους συστήματα με το ενδιαφέρον και πιο πολλά υποσχόμενο να φαίνεται ότι είναι το Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT) technology που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία Electreon. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται πιλοτικά στο μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας. Σε ένα δρόμο του Γκότλαντ έχει τοποθετηθεί η τεχνολογία DWPT με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πρόκειται για ένα δρόμο περίπου δύο χλμ. που ενώνει το αεροδρόμιο του νησιού με την ενδοχώρα του ο οποίος κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί η επαναστατική τεχνολογία και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μεταφοράς επιβατών από και προς το αεροδρόμιο. Η κυβέρνηση της Σουηδίας είναι τόσο ευχαριστημένοι από τη λειτουργία του δρόμου που σχεδιάζει να εγκαταστήσει την τεχνολογία και σε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η αποδοχή της από την αυτοκινητοβιομηχανία και η ανακοίνωση της Stellantis ότι μετά από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία θα στηρίξει ενεργά την τεχνολογία DWPT έρχεται να δώσει την απαραίτητη ώθηση σε αυτό τον νέο τρόπο φόρτισης των EV. Η Stellantis είναι η μητρική εταιρεία των Peugeot, Opel, Fiat, Jeep, Chrysler, Citroen, Dodge, Maserati, Lancia, Alfa Romeo και ορισμένων ακόμη λιγότερο γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Όπως είναι ευνόητο η ενεργός στήριξη μιας τέτοιας εταιρείας στην νέα τεχνολογία μπορεί να την βάλει σύντομα στα οδικά δίκτυα. Φυσικά η φόρτιση δεν θα γίνεται δωρεάν αλλά όπως συμβαίνει και τώρα θα υπάρχει χρέωση. Ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα συνδέεται με την σχετική εφαρμογή και καθώς θα κινείται πάνω σε ένα οδικό δίκτυο που θα υπάρχει φόρτιση με την τεχνολογία DWPT θα γίνεται αυτόματα και η χρέωση της υπηρεσίας.  

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 11 =