αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτός ο άνθρωπος έβγαλε πάνω από 46.000 δολάρια σε 6 εβδομάδες, πουλώντας NFTs

Αυτός ο άνθρωπος έβγαλε πάνω από 46.000 δολάρια σε 6 εβδομάδες, πουλώντας NFTs

Ο καλλιτέχνης Blake Jamieson ζει στις ΗΠΑ. Και μέσα σε μόλις 6 εβδομάδες κατάφερε να βγάλει πάνω από 46.000 δολάρια. Πως; Πουλώντας NFTs. Μια… μόδα που δείχνει να γίνεται όλο και πιο έντονη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τι είναι τα NFTs; Το NFT είναι μια συντομογραφία για κάτι που ονομάζεται Non-Fungible Token. Eίναι όρος κρυπτονομισμάτων.Τα NFT, τα «Μη Ανταλλάξιμα Νομίσματα» στα ελληνικά, είναι ένας τύπος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, ένα εμπορεύσιμο ψηφιακό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, επαληθευμένο για τη γνησιότητά του μέσω blockchain. Tο blockchain λειτουργεί σαν… ψηφιακό λογιστικό βιβλίο. Xάρη σε αυτό, ένα ψηφιακό έργο τέχνης ή κάποιο άλλο αγαθό μπορεί να πιστοποιηθεί ως μοναδικό ή περιορισμένων αντιτύπων. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να γίνει συλλεκτικό παρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να το «κατεβάσει» και να το αναπαράγει εύκολα. Κάθε NFT δηλαδή αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο.

Εν ολίγοις, τα NFT αναπαριστούν και διασφαλίζουν την ιδιοκτησία σπάνιων ψηφιακών αγαθών, όπως έργων τέχνης ή ψηφιακών συλλεκτικών αντικειμένων.

Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, που κι αυτά υπάρχουν μέσω blockchain και είναι «ανταλλάξιμα» (δηλαδή το ένα bitcoin έχει την ίδια αξία με ένα άλλο bitcoin), η τιμή των NFT καθορίζεται από εκείνον που θα κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά. Ο λόγος που όλοι πλέον μιλάνε για τα NFT είναι ότι, ενώ η αγορά τους υπάρχει από το 2017, ήταν φέτος, από τον Φλεβάρη μέχρι τον Μάρτη, που «συλλέκτες και κερδοσκόποι ξόδεψαν πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε μια σειρά από έργα τέχνης, memes και GIF μέσω των NFT», σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Time. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «έκρηξης», σημειώνεται πως ολόκληρο το 2020 είχαν ξοδευτεί «μόλις» 250 εκατ. δολάρια για NFT.

Φέτος έκανε τις κινήσεις του και ο 36χρονος καλλιτέχνης για τον οποίο μιλήσαμε στην αρχή του κειμένου.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα γίνω εκατομμυριούχος σε οκτώ εβδομάδες, μόνο και μόνο επειδή βλέπω τις δυνατότητες του NFT», λέει ο Blake Jamieson στο CNBC.

Ο Jamieson είναι ένας επιτυχημένος καλλιτέχνης γνωστός για τους ζωηρούς πίνακες ζωγραφικής του. Και μάλιστα μέσα στους πελάτες του είναι πολλοί κορυφαίοι αθλητές. Όπως εξηγεί το CNBC, ο ίδιος έβγαλε εικόνες υψηλής ανάλυσης οι οποίες δείχνουν κάποια από τα έργα του. Και στην συνέχεια ανέβασε αυτές τις jpeg εικόνες σε NFT platforms, με στόχο την πώληση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ζωγραφιά που απεικόνιζε τον Lebron James πωλήθηκε προς περίπου 6.500 δολάρια, όπως λέει το CNBC.

Μέχρι στιγμής, τα NFT φέρνουν στον Αμερικανό καλλιτέχνη λιγότερα χρήματα από αυτά που του φέρνουν οι παραδοσιακές πωλήσεις έργων τέχνη – συνήθως πουλάει κομμάτια από 10.000 έως 15.000 $. Ωστόσο, η «ψηφιακές πωλήσεις» λειτουργούν ως ένα καλό έξτρα έσοδο. Και ανεβαίνουν δυναμικά. Τώρα, ο Jamieson προωθεί τα NFT στα κοινωνικά μέσα και είναι ενθουσιασμένος με τις προοπτικές που δείχνουν να ανοίγονται.

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/vkwYbGCXib37cYLWafpcYCKLYbk=/1400x0/filters:no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/19885787/Blake_In_Studio.jpg
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =