αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑυτός είναι ο… Cartwheel: Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το James Webb

Αυτός είναι ο… Cartwheel: Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το James Webb

Νέες εικόνες από τα άδυτα του σύμπαντος έδωσε στη δημοσιότητα η NASA από το τηλεσκόπιό της, James Webb.

H NASA αποκάλυψε δύο εικόνες που τράβηξε το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb, τις οποίες περίμεναν επί χρόνια οι αστρονόμοι σε όλον τον πλανήτη. Στις δύο εικόνες που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με την NASA, καταγράφεται ο γαλαξίας Cartwheel, ένας σπάνιος δακτυλιοειδής γαλαξίας που κάποτε καλύπτονταν από σκόνη και μυστήριο.

Συγκεκριμένα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA “κοίταξε” το χάος του γαλαξία Cartwheel, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με το σχηματισμό άστρων και την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία.

Το ισχυρό James Webb παρήγαγε αυτή τη λεπτομερή εικόνα του Cartwheel και δύο μικρότερων γαλαξιών με φόντο πολλούς άλλους γαλαξίες. Αυτή η εικόνα παρέχει μια νέα άποψη για το πώς ο γαλαξίας Cartwheel έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.

Ο Γαλαξίας Cartwheel, που βρίσκεται περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Sculptor, είναι ένα σπάνιο θέαμα. Η εμφάνισή του είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου γεγονότος, μιας σύγκρουσης υψηλής ταχύτητας μεταξύ ενός μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου γαλαξία που δεν είναι ορατός στη συγκεκριμένη εικόνα.

Η σύγκρουση αυτή επηρέασε ιδιαίτερα το σχήμα και τη δομή του γαλαξία. Το Cartwheel Galaxy διαθέτει δύο δαχτυλίδια, έναν φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο και έναν περιβάλλοντα, πολύχρωμο δακτύλιο. Αυτοί οι δύο δακτύλιοι επεκτείνονται προς τα έξω από το κέντρο της σύγκρουσης, σαν κυματισμοί σε μια λίμνη μετά την ρίψη μιας πέτρας σε αυτήν. Εξαιτίας αυτών των διακριτικών χαρακτηριστικών, οι αστρονόμοι τον αποκαλούν «γαλαξία δακτυλίου».

Ο γαλαξίας Cartwheel είχε ήδη παρατηρηθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά το James Webb αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες. «Μας δίνει μια ιδέα για το τι είχε συμβεί στο παρελθόν και πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον», αναφέρει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Ο γαλαξίας Cartwheel

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 4 =