αρχικηVIRALΑυτός είναι ο τρόπος για να μαγειρεύεις τέλεια τα μακαρόνια και να εξοικονομείς χρήματα: Εξηγεί ένας Ιταλός νομπελίστας φυσικός

Αυτός είναι ο τρόπος για να μαγειρεύεις τέλεια τα μακαρόνια και να εξοικονομείς χρήματα: Εξηγεί ένας Ιταλός νομπελίστας φυσικός

Eνας βραβευμένος με Νόμπελ Ιταλός φυσικός παρέθεσε μερικές συμβουλές για το πώς να μαγειρέψετε τέλεια τα μακαρόνια. Κάτι που ανατρέπει όλα όσα έκαναν οι μάγειρες διαφόρων χωρών στην κουζίνα τους, για αιώνες.

Ο φυσικός Giorgio Parisi – ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής του 2021 – προτείνει να απενεργοποιήσετε το μάτι στο μέσο του ψησίματος του φαγητού και αμέσως μετά να καλύψετε την κατσαρόλα με το καπάκι, έτσι ώστε η θερμότητα που έχει απομείνει στο νερό να… ολοκληρώσει το μαγείρεμα των ζυμαρικών. Υπολογίστε ένα λεπτό παραπάνω από τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους μαγειρέματος των ζυμαρικών. Και σύμφωνα με τον ίδιο θα τα μαγειρέψει τέλεια.

Βεβαίως δεν συμφωνούν όλοι μαζί του. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Antonello Colonna τονίζει πως αυτός ο τρόπος μαγειρέματος κάνει τα μακαρόνια σαν λάστιχο και δε θα μπορούσαν ποτέ να σερβιριστούν σε ένα υψηλής ποιότητας εστιατόριο.

Τι συμβαίνει ακριβώς όμως όταν μαγειρεύουμε μακαρόνια; Υπάρχουν πρακτικά δύο διεργασίες που λαμβάνουν χώρα. Στην πρώτη, το βραστό νερό εισέρχεται στο ξερό μακαρόνι, ενυδατώνοντάς το και μαλακώνοντάς το μέσα σε δέκα λεπτά. Στη δεύτερη, το μακαρόνι θερμαίνεται, επεκτείνοντας τις πρωτεΐνες του καθώς γίνεται βρώσιμο.

Ένας τρόπος για να μειωθεί το κόστος του μαγειρέματος, είναι να μουλιάσουν τα μακαρόνια σε κρύο νερό πριν το μαγείρεμα για δύο ώρες. Το να φτάσουμε το νερό στο σημείο βρασμού αποτελεί το 34% της κατανάλωσης ρεύματος, ενώ το 60% είναι το μαγείρεμα των μακαρονιών για δέκα λεπτά. Η μείωση της ενέργειας μπορεί να μειωθεί στο μισό αν κλείσουμε το μάτι όπως προτείνει ο Parisi, ενώ μπορούμε να μειώσουμε και την ποσότητα του νερού στο μισό (500γρ για κάθε 100γρ μακαρονιών). Επιπλέον, οι κόκκοι της πρωτεΐνης στα μακαρόνια διαλύονται πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να έχουμε το νερό διαρκώς σε σημείο βρασμού. Το διαρκές ανακάτεμα βοηθά την όλη διαδικασία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 18 =