αρχικηVIRALΑυτός είναι ο πιο λεπτομερής χάρτης του Γαλαξία μας. Τον έφτιαξαν τώρα αστρονόμοι της ESA (ΦΩΤΟ+ ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτός είναι ο πιο λεπτομερής χάρτης του Γαλαξία μας. Τον έφτιαξαν τώρα αστρονόμοι της ESA (ΦΩΤΟ+ ΒΙΝΤΕΟ)

Αστρονόμοι της ESA μόλις έφτιαξαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας. Αποτελούμενος από δεδομένα που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Gaia από το 2013, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα ρίξει φως στα μυστήρια του Γαλαξία, αλλά και του σύμπαντος.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο χάρτης περιλαμβάνει λεπτομέρειες που επιτρέπουν στους αστρονόμους να μετρήσουν την επιτάχυνση του ηλιακού συστήματος και να υπολογίσουν την μάζα του γαλαξία μας.

Το δορυφορικό παρατηρητήριο Gaia, το οποίο είναι διάδοχος του προηγούμενου δορυφόρου Hipparcos (Ίππαρχος) της περιόδου 1989-1993 και περιλαμβάνει δύο τηλεσκόπια, εκτοξεύθηκε το 2013. Βρίσκεται σε τροχιά στο λεγόμενο σημείο Λαγκράνζ 2 (L2), σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρου από τη Γη, στην αντίθετη κατεύθυνση από τον Ήλιο. Στο σημείο αυτό οι βαρυτικές δυνάμεις της Γης και του Ήλιου εξισορροπούνται, με αποτέλεσμα το Gaia να παραμένει σε σταθερή θέση, ενώ είναι αρκετά μακριά από τον πλανήτη μας για να μη δέχεται παρεμβολές στις παρατηρήσεις του.

Έως τώρα το τηλεσκόπιο είχε υπολογίσει τις θέσεις 1,6 δισεκατομμυρίων άστρων, ενώ πλέον έφθασε σχεδόν τα δύο δισεκατομμύρια, με τις νέες θέσεις να είναι πολύ πιο ακριβείς από τις προηγούμενες. Τα νέα στοιχεία περιλαμβάνουν ιδιαίτερα ακριβείς μετρήσεις για περίπου 300.000 άστρα σε απόσταση έως 326 ετών φωτός από τον Ήλιο.

Το Gaia θα συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία τουλάχιστον έως το 2022, ενώ είναι πιθανή η παράταση της αποστολής του έως το 2025.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =