αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτοί που νομίζουν ότι «τα ξέρουν όλα», τελικά δεν ξέρουν τίποτα, λέει πανεπιστημιακή έρευνα

Αυτοί που νομίζουν ότι «τα ξέρουν όλα», τελικά δεν ξέρουν τίποτα, λέει πανεπιστημιακή έρευνα

Όλοι μας έχουμε συναντήσει ένα τέτοιο άτομο. Είτε στην δουλειά, είτε στην προσωπική μας ζωή. Είναι το άτομο εκείνο που νομίζει… ότι τα ξέρει όλα. Έχει άποψη για τα πάντα. Μπορεί να σου κάνει την δική του ανάλυση για την οικονομία της χώρας, τα αθλητικά ή την μόδα. Και φυσικά είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει άποψη για κάτι. Τέτοιοι άνθρωποι συνήθως υπερασπίζονται πεισματικά την γνώμη τους μέχρι το τέλος. Ακόμα κι αν υποστηρίζουν ότι… η Γη είναι επίπεδη.

Φαίνεται όμως ότι αυτός ο τύπος ανθρώπου τελικά δεν έχει τόσες γνώσεις όσες νομίζει. Έρευνα του Pepperdine University στην οποία συμμετείχαν 1.200 άνθρωποι έδειξε ότι τα άτομα με «πνευματική ταπεινοφροσύνη», που είναι το αντίθετο της πνευματικής αλαζονείας, είναι πιο πιθανό να αντλήσουν τα σωστά συμπεράσματα σε πολλές καταστάσεις της ζωής.

«Η έρευνα αποδεικνύει ότι όσοι πιστεύουν ότι έχουν την ‘σίγουρη γνώση’, είναι πιθανό να οδηγηθούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα από ασαφή στοιχεία» λέει η ερευνήτρια Elizabeth Krumrei-Mancuso.

«Τα άτομα αυτά τείνουν να στρεβλώνουν τις πληροφορίες για να ταιριάζουν στις πεποιθήσεις τους, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ερμηνεία τους, την απόκτηση πληροφοριών και γνώσεων» συμπληρώνει.

Όπως εξηγεί η ίδια έρευνα, τελικά οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι ΔΕΝ τα ξέρουν όλα, είναι πιθανό να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και να σχηματίσουν πιο ολοκληρωμένη άποψη για ένα θέμα.

Έτσι, αν νομίζεις ότι είσαι… χαζός, τότε μάλλον είναι πιο πιθανό να αποκτήσεις μεγαλύτερη νοημοσύνη. Και σίγουρα θα αναζητήσεις και θα πάρεις περισσότερες γνώσεις, από εκείνο τον φίλο που νομίζει ότι «τα ξέρει όλα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =