αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτοί θέλουν να αγοράσουν τη Δωδώνη

Αυτοί θέλουν να αγοράσουν τη Δωδώνη

Στα τέλη της περασμένης Άνοιξης, στελέχη της Diorama investments (DECA) συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, είχαν μεταβεί στα Ιωάννινα. Σε εκείνη την επίσκεψη τους στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα στελέχη της DECA είχαν συναντηθεί με ανώτατα στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Αντικείμενο της συνάντησης, οι λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης εισόδου της DECA με μειοψηφικό ποσοστό στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, την οποία ελέγχει η Strategic Initatives Foods. Τότε το Capital.gr είχε επικοινωνήσει και με τις δύο πλευρές, οι οποίες είχαν αποφύγει να μιλήσουν για την “ταμπακέρα”.

Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, κοντά ένα χρόνο μετά, από εκείνο το ραντεβού, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Ωστόσο οι “μνηστήρες” που διεκδικούν την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έχουν αυξηθεί, σημειώνει το Capital.gr. Μπορεί να μην έχουν φθάσει στον δυσθεώρητο αριθμό των 108 που είχε η Πηνελόπη, ωστόσο το “φλερτ” από εγχώριους και ξένους παίκτες είναι έντονο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Ένας εξ αυτών των μνηστήρων φέρεται να είναι η εταιρεία ΟΠΤΙΜΑ συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη. Αλλά δεν είναι η μοναδική. Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους μετόχους της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη έχει διεθνές επενδυτικό fund, ενώ μεταξύ των διεκδικητών της βρίσκεται και η Friesland Campina, η οποία είχε επιχειρήσει να την αποκτήσει ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν. Με βάση πληροφορίες του Capital.gr, οι Ολλανδοί της Friesland Campina βρέθηκαν στα Ιωάννινα πριν από λίγο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους εκεί επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και είχαν διεξοδικές συζητήσεις με τα στελέχη της.

Παρά το φλερτ που έχει εκδηλωθεί από Έλληνες και ξένους “μνηστήρες”, παραμένει άγνωστο αν ο μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας θα επιλέξει να αποεπενδύσει, αν θα επιλέξει τη λύση να διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών ή αν αποφασίσει εν τέλει τα πράγματα μείνουν ως έχουν μέχρι νεωτέρας και μέχρι οι τιμές και η κατάσταση στην αγορά βελτιωθούν.

Το τι τελικά θα γίνει μένει να φανεί. Μέχρι τότε “τρέχει” το business plan που έχει καταρτίσει η γαλακτοβιομηχανία, βάσει του οποίου ο στόχος είναι ο διπλασιασμός του τζίρου της σε βάθος διετίας – τριετίας. Η ανάπτυξη αυτή, δηλαδή πωλήσεις 200 εκατ. ευρώ στο άμεσο μέλλον, θα προέλθει με βάση το business plan, μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά κυρίως μέσω εξαγορών. Επίσης στους στόχους που έχουν τεθεί είναι έως το 2020 οι πωλήσεις της από το εξωτερικό να αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού τζίρου, από 35% που ήταν το 2015 και 37% που ήταν πέρυσι.

Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πέρασε στον έλεγχο της Strategic Initatives Foods τον Νοέμβριο του 2012. Αυτά τα πέντε χρόνια η γαλακτοβιομηχανία έχει καταφέρει να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Σήμερα η Δωδώνη διαθέτει τρία εργοστάσια, απασχολεί 500 εργαζόμενους, συνεργάζεται με περισσότερους από 5.000 παραγωγούς, ο τζίρος της εκτιμάται ότι πέρυσι ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές της που τρέχουν με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης αντιπροσωπεύουν το 37% του συνολικού της τζίρου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − 5 =