αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτοί είναι οι 5 κλάδοι με τη μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή

Αυτοί είναι οι 5 κλάδοι με τη μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή

Ευρείας έκτασης εισφοροδιαφυγή μαζί με αδήλωτη εργασία σε 5 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας εντόπισαν οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ στο πρώτο τρίμηνο, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 13,2 εκατ. ευρώ. Τα 4,7 εκατ. ευρώ ήταν για αδήλωτους εργαζόμενους και 8,5 εκατ. ευρώ ήταν πρόστιμα που καταλογίστηκαν για ανασφάλιστη εργασία.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), σε επιχειρήσεις και οικοδομοτεχνικά έργα.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, τα ΠΕΚΑ διενήργησαν 4.335 επιτόπιους ελέγχους και επεβλήθησαν 380 πρόστιμα συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία, ενώ στη συνέχεια από τους ουσιαστικούς ελέγχους, (μετά τις επιτόπιες έρευνες) καταλογίστηκαν 5.147 πράξεις επιβολής εισφορών συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη παραβατικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιτόπιων ελέγχων του έτους που παραθέτει το Capital.gr, παρουσιάζουν 5 κλάδοι:

– επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων & μοτοσυκλετών,
– μεταποίησης, κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος,
– άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών,
– δραστηριότητες παροχής καταλύματος και
– δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής εστίασης.

Μεγάλα ήταν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ουσιαστικών ελέγχων της προηγούμενης χρονιάς, τα ΠΕΚΑ διενήργησαν 19.143 επιτόπιους ελέγχους και επεβλήθησαν 1.727 πρόστιμα συνολικού ύψους 21,7 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία, ενώ από τους ουσιαστικούς ελέγχους προέκυψαν 15.547 πράξεις επιβολής εισφορών συνολικού ύψους 30,7 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό τους, τα πρόστιμα του 2023 ξεπέρασαν τα 50 εκατ.ευρώ.

Στην πρώτη πεντάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα παραβάσεων για το 2023 βρέθηκαν οι εξής κλάδοι:

– δραστηριότητες σχετικές με ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα,
– τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία,
– εκπαίδευση,
– μεταποίηση, κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, βιομηχανία δέρματος,
– κατασκευές και
– δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής εστίασης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + two =