αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑυτοί είναι οι 20 πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης για το 2022

Αυτοί είναι οι 20 πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης για το 2022

Το 2022, ο δημοφιλής κωδικός “123456” αντικαταστάθηκε από τον ακόμη πιο «δημιουργικό» κωδικό “password”, ο οποίος πλέον αποτελεί τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείται περισσότερο παγκοσμίως, σύμφωνα με τη NordPass. Ο κωδικός πρόσβασης “123456” παραμένει δημοφιλής – μιας και βρίσκεται μόλις στη δεύτερη θέση.

Η NordPass αποκαλύπτει τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνάς της για τους πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης. Η φετινή μελέτη εξέτασε τις τάσεις δημιουργίας κωδικών πρόσβασης παγκοσμίως και το πώς η χρήση κωδικού πρόσβασης διαφέρει ανάλογα με το φύλο και μεταξύ των 30 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Για πρώτη φορά, η NordPass ανέλυσε επίσης, το πώς οι τάσεις της ποπ κουλτούρας επηρεάζουν τις επιλογές κωδικών πρόσβασης.

Παρακάτω είναι οι 20 πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης παγκοσμίως. Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ:https://nordpass.com/most-common-passwords-list/.

1. password

2. 123456

3. 123456789

4. guest

5. qwerty

6. 12345678

7. 111111

8. 12345

9. col123456

10. 123123

11. 1234567

12. 1234

13. 1234567890

14. 000000

15. 555555

16. 666666

17. 123321

18. 654321

19. 7777777

20. 123

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών στον κυβερνοχώρο, σχετικά με τις συνέπειες της ανεύθυνης διαχείρισης των κωδικών πρόσβασης, οι χρήστες του διαδικτύου κρίνονται και πάλι ένοχοι. Σε σύγκριση με δεδομένα του 2021, το 73% των 200 πιο κοινών κωδικών πρόσβασης για το 2022 παραμένουν οι ίδιοι.

Ωστόσο, φέτος, η NordPass παρουσίασε μια παγκόσμια λίστα αλλά και ξεχωριστά δεδομένα για 30 χώρες παγκοσμίως. Πληροφορίες σχετικά με το φύλο είναι επίσης διαθέσιμες στον ιστότοπο.

Κοινές τάσεις δημιουργίας κωδικών πρόσβασης μεταξύ διαφορετικών χωρών και φύλων

1. Αν και το “password” είναι ο πιο αγαπημένος κωδικός πρόσβασης παγκοσμίως (χρησιμοποιείται πάνω από 4,9 εκατομμύρια φορές), οι παραλλαγές του, όπως “password1”, “Password”, “password123”, “Password1” και “passw0rd” βρίσκονται επίσης στην κορυφή της λίστας. Για παράδειγμα, το “password99” είναι δημοφιλές στην Ιταλία, ενώ το “fuckingpassword1234” εντοπίστηκε σε Πορτογάλους χρήστες του Διαδικτύου.

2. Ο εκνευρισμός, όταν απαιτείται η δημιουργία κωδικού πρόσβασης, φαίνεται στις επιλογές των χρηστών για φέτος: “fuckyou”, “fuckoff”, “fuckyou1” και παρόμοιοι κωδικοί πρόσβασης παρατηρήθηκαν στον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

3. Λέξεις που δηλώνουν αγάπη χρησιμοποιούνται επίσης αρκετά — το “iloveyou” και οι μεταφράσεις του σε άλλες γλώσσες (“teamo” στην Ισπανία, “ichliebedich” στη Γερμανία κ.λπ.) είναι πολύ συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης, μαζί με το “sunshine”, “princess” και “love”.

4. Οι άνθρωποι επιλέγουν συχνά την ευκολία: Οι εύκολοι συνδυασμοί αριθμών, γραμμάτων και συμβόλων βρίσκονται στις περισσότερες λίστες παγκοσμίως. Το “123456”, ο φετινός ασημένιος ολυμπιονίκης, εξακολουθεί να είναι ο συχνότερος κωδικός πρόσβασης σε πολλές χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Γαλλία και η Ιαπωνία. Ο κωδικός πρόσβασης “123456789” βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στη Δανία. Οι κωδικοί πρόσβασης “abc123”, “qwerty”, “1q2w3e”, “a1b2c3” και παραλλαγές τους παρατηρούνται στις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

5. Η χρήση ονομάτων για την προστασία των λογαριασμών παραμένει μια κοινή πρακτική για τους χρήστες του διαδικτύου. Φέτος, τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά για τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης ήταν τα εξής: Ντάνιελ, Τόμας, Τζόρνταν, Μάικλ, Μαρίνα και Τζέσικα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης, ονόματα ζώων (για παράδειγμα, “μαϊμού”) ή μυθικών πλασμάτων (όπως “δράκος”) κατά τη δημιουργία των κωδικών πρόσβασής τους.

Η ποπ κουλτούρα επηρεάζει τις συνήθειες μας όσον αφορά τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης

Αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια, το 2022 η NordPass, σε συνεργασία με ανεξάρτητους ερευνητές, ανέλυσε το πώς η τρέχουσα επικαιρότητα και οι τάσεις στον τρόπο ζωής αποτελούν έμπνευση για τους κωδικούς πρόσβασής μας. Η εταιρεία παρουσιάζει ποιες από τις αγαπημένες ταινίες, τα αθλήματα, τα τρόφιμα, τα αυτοκίνητα, τα βιντεοπαιχνίδια, τους καλλιτέχνες,  τις επώνυμες μάρκες, ακόμη και βρισιές χρησιμοποιούνται περισσότερο ως κωδικοί πρόσβασης.

Για παράδειγμα, “mini”, “kia” και “ford” είναι οι πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης στην κατηγορία “αυτοκίνητο” και “tiffany”, “aldo” και “gap” βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των επωνυμιών μόδας.

Λιγότερα δημόσια δεδομένα από περιστατικά κυβερνοασφάλειας

Σύμφωνα με την Ieva Soblickaite, Διευθύντρια Προϊόντων (CPO) της NordPass, φέτος το δείγμα των κωδικών πρόσβασης που ήταν δημόσια διαθέσιμο για ανάλυση, ήταν πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτή η τάση δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι κωδικοί πρόσβασης γίνονται πράγματι όλο και πιο απαραβίαστοι, λόγω των τεχνολογιών που συνεχώς εξελίσσονται, λέει η Soblickaite. Εξηγεί ότι πλέον, όλο και περισσότεροι ιστότοποι χρησιμοποιούν το OpenAuthentication 2.0 (OAuth 2.0), το στάνταρντ της αγοράς, που σχεδιάστηκε για να επιτρέπει σε έναν ιστότοπο, ή μια εφαρμογή, την πρόσβαση σε πόρους από άλλες web εφαρμογές για λογαριασμό του χρήστη, χωρίς να διαμοιράζει ποτέ τους κωδικούς πρόσβασής του.

Η Soblickaite προσθέτει ότι οι προγραμματιστές βελτιώνουν τις δεξιότητές τους στον κατακερματισμό κωδικών πρόσβασης, γεγονός που σημαίνει ότι οι χαρακτήρες των κωδικών πρόσβασης τροποποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να σπάσουν.

“Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) παίζει ρόλο και εδώ — με την ευρύτερη υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας, οι κωδικοί πρόσβασης απλώς χάνουν την αξία τους. Ακόμα κι αν χακάρετε έναν κωδικό πρόσβασης, δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε τον έλεγχο ταυτότητας, εάν ο χρήστης έχει ενεργοποιημένο το MFA”, λέει η Soblickaite.

Συμβουλές για την ασφάλεια των κωδικών πρόσβασής σας

Παρόλο που οι εταιρείες εφαρμόζουν μέτρα ασφαλείας για την προστασία των λογαριασμών μας, ο κάθε χρήστης θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τους κωδικούς πρόσβασής του. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για τη βελτίωση της “αντοχής” του κωδικού πρόσβασής σας:

1. Να έχετε επίγνωση όλων των λογαριασμών που έχετε στην κατοχή σας. Οι ειδικοί συστήνουν τη διαγραφή λογαριασμών που δε χρησιμοποιούνται πλέον και την ακριβή γνώση αυτών που είναι ενεργοί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε κενά στη διαχείριση των κωδικών πρόσβασής σας.

2. Να δημιουργείτε μεγάλους, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να μην τους επαναχρησιμοποιείτε. Οι περίπλοκοι συνδυασμοί αριθμών, συμβόλων, κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων δημιουργούν τους πιο ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Η επαναχρησιμοποίησή τους δεν αποτελεί επιλογή — εάν ένας λογαριασμός παραβιαστεί, τότε και οι άλλοι κινδυνεύουν.

3. Να χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης. Αυτή η λύση κρυπτογραφεί πλήρως τους κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στο θησαυροφυλάκιο και επιτρέπει τον ασφαλή διαμοιρασμό τους. Πολλά περιστατικά στο χώρο της κυβερνοασφάλειας προκύπτουν εξαιτίας απλών ανθρώπινων λαθών — οι χρήστες αφήνουν τους κωδικούς πρόσβασής τους απροστάτευτους και τους αποθηκεύουν σε Excel ή σε άλλες μη κρυπτογραφημένες εφαρμογές.

Μεθοδολογία: Ο κατάλογος των κωδικών πρόσβασης δημιουργήθηκε σε συνεργασία με ανεξάρτητους ερευνητές που ειδικεύονται στην έρευνα περιστατικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αξιολόγησαν μια βάση δεδομένων μεγέθους 3 TB.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα δεδομένα σε διάφορες στήλες, διεξάγοντας στατιστική ανάλυση με βάση τη χώρα και το φύλο.

Όσον αφορά το φύλο, τα ερευνητικά δεδομένα ταξινομήθηκαν ανά φύλο μόνο εφόσον περιελάμβαναν τη τιμή φύλο. Εάν τα δεδομένα που παραβιάστηκαν δεν περιείχαν τιμή δεδομένων, ταξινομήθηκαν ως “άγνωστα”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 5 =