05/12/24

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούν οι Έλληνες- Παραβιάζονται εύκολα

Κυκλοφόρησε η έκτη έκδοση της ετήσιας έρευνας του NordPass για τους κορυφαίους 200 πιο κοινούς κωδικούς πρόσβασης — για πρώτη φορά, αποκαλύπτει τόσο τους προσωπικούς όσο και τους εταιρικούς κωδικούς πρόσβασης που επιλέγουν οι διαδικτυακοί χρήστες για την προστασία των λογαριασμών τους. Η μελέτη περιλαμβάνει δημοφιλείς κωδικούς πρόσβασης σε παγκόσμιο επίπεδο και σε 44 χώρες χωριστά, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ενώ οι αγαπημένοι κωδικοί πρόσβασης των Ελλήνων όπως «katerina», «malakas» ή «qwerty» προκαλούν γέλιο στους περισσότερους, οι ειδικοί αναφέρουν ορισμένες τάσεις που είναι περισσότερο ανησυχητικές παρά αστείες. Παρακάτω θα βρείτε τα πιο βασικά συμπεράσματα.

  • Το 78% των πιο κοινών κωδικών πρόσβασης στον κόσμο μπορεί να σπάσει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, γεγονός που για άλλη μια φορά μας υπενθυμίζει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε δημοφιλείς λέξεις ή συνδυασμούς λέξεων-κλειδιών στους κωδικούς πρόσβασής μας.
  • Σχεδόν οι μισοί από τους πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης στον κόσμο φέτος αποτελούνται από τους πιο εύκολους συνδυασμούς αριθμών και γραμμάτων στο πληκτρολόγιο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.
  • Φέτος, οι κωδικοί πρόσβασης στην Ελλάδα περιλάμβαναν κατά κύριο λόγο αριθμητικές ακολουθίες που μπορεί κάποιος να τις μαντέψει εύκολα όπως «12345» και «111111», καθώς και παραλλαγές του QWERTY όπως «qwerty» και «Qwerty123?».
  • Οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούν οι χρήστες σε προσωπικούς και εταιρικούς λογαριασμούς δεν διαφέρουν πολύ — το 40% των πιο κοινών κωδικών πρόσβασης και στις δύο κατηγορίες προκύπτει πως είναι το ίδιο.
  • Σε ένα χρόνο, η δημοτικότητα του «qwerty» αμφισβητήθηκε από το εξίσου αδύναμο «qwerty123», που είναι πλέον ο πιο κοινός κωδικός πρόσβασης σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα, ο κωδικός αυτός κέρδισε έδαφος, φτάνοντας στην τρίτη θέση.

Παρακάτω θα βρείτε τους κορυφαίους 20 πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης στην Ελλάδα. Η πλήρης λίστα είναι διαθέσιμη εδώ: https://nordpass.com/most-common-passwords-list/

  1. 123456
  2. 123456789
  3. qwerty123
  4. qwerty1
  5. 12345678
  6. 12345
  7. 1234567890
  8. 1234567
  9. 111111
  10. password
  11. qwerty
  12. Qwerty123
  13. Qwerty123!
  14. Qwerty1234
  15. 000000
  16. Qwerty1!
  17. Qwerty123?
  18. 123123
  19. Qwerty12
  20. 1q2w3e4r

Πώς να διαχειριστείτε σωστά τους κωδικούς πρόσβασής σας για επαγγελματική και προσωπική χρήση

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα κυβερνοεπιθέσεων λόγω της ανεύθυνης διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, ο Arbaciauskas συνιστά να ακολουθήσετε μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

  1. Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης ή φράσεις πρόσβασης. Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να έχουν μήκος τουλάχιστον 20 χαρακτήρες, επειδή οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι κωδικοί πρόσβασης μεγάλου μήκους μπορούν να κάνουν θαύματα. Ένας ασφαλής κωδικός πρόσβασης αποτελείται από έναν τυχαίο συνδυασμό αριθμών, γραμμάτων και ειδικών χαρακτήρων. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φράση πρόσβασης. Φανταστείτε το σαν μια μεγάλη σειρά από τυχαίες λέξεις — δεν θα πρέπει να είναι μια φράση που γνωρίζουν όλοι.
  2. Μην επαναχρησιμοποιείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας. Ο εμπειρικός κανόνας είναι ότι κάθε λογαριασμός πρέπει να έχει έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης, επειδή εάν κλαπεί ένας λογαριασμός, οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια διαπιστευτήρια για άλλους λογαριασμούς.
  3. Χρησιμοποιήστε κλειδιά πρόσβασης όπου είναι δυνατόν. Τα κλειδιά πρόσβασης θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για την οριστική αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης. Οι περισσότεροι σύγχρονοι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft και Apple, προσφέρουν υποστήριξη με κλειδί πρόσβασης για τους πελάτες τους.
  4. Εφαρμόστε μια πολιτική κωδικού πρόσβασης στον οργανισμό σας. Οι εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης επιτρέπουν στις εταιρείες να προστατεύουν τα διαπιστευτήριά τους και να τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά, ορίζοντας κανόνες κωδικών πρόσβασης εντός του οργανισμού. Κατά την υιοθέτηση μιας πολιτικής κωδικού πρόσβασης, θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA).
Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − 1 =