αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτοί είναι οι «μαγικοί» επενδυτικοί κανόνες του Steve Wozniak

Αυτοί είναι οι «μαγικοί» επενδυτικοί κανόνες του Steve Wozniak

Για τον συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak, οι επενδύσεις μπορεί να είναι… πραγματικός πονοκέφαλος.

«Κατά κανόνα, δεν επενδύω [συχνά], γιατί τότε πρέπει να το παρακολουθείς κάθε μέρα, και μου αρέσει το κεφάλι μου να είναι πραγματικά γαλήνιο και με χαμηλό άγχος», λέει ο Wozniak στο CNBC. Γι’ αυτό λέει ότι προσπαθεί να αποφύγει την αγορά μετοχών ή άλλων ασταθών περιουσιακών στοιχείων – γιατί, όπως είπε στο Fortune το 2018, μια καθημερινή εμμονή με την αξία τους «θα μπορούσε να… διαφθείρει τις αξίες σας».

Ωστόσο, θα βάλει χρήματα πίσω από ένα εγχείρημα στο οποίο πιστεύει: O Wozniak είναι επί του παρόντος επενδυτής στο online show «Unicorn Hunters». Το show δείχνει τον Wozniak και άλλους επενδυτές, να δέχονται παρουσιάσεις από ιδρυτές startups.

Ο στόχος του Wozniak δεν είναι να «βγάλει πολλά χρήματα», λέει. Αντίθετα, είναι να υποστηρίξει εταιρείες και ιδέες που τον ενδιαφέρουν προσωπικά. Η νοοτροπία δεν είναι νέα: Είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Wozniak είναι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκατομμυριούχος, σε αντίθεση με έναν δισεκατομμυριούχο, όπως ήταν ο αείμνηστος Steve Jobs πριν από το θάνατό του το 2011.

«Για χρόνια και χρόνια, μου λένε δώδεκα φορές την ημέρα να γίνω μέλος άλλων εταιρειών και startup, οι οποίες λένε ‘Θα είμαστε η επόμενη Apple, θα είμαστε ο επόμενος Steve Jobs, ό,τι κι αν είναι’. Απλώς κουράζομαι τόσο πολύ, δεν έχω πραγματικά χρόνο», εξηγεί.

Βοηθάει πάντα να είσαι δύσπιστος ως επενδυτής, λέει ο Wozniak. Οι περισσότερες παρουσίαζεις/ προτάσεις υπογραμμίζουν μόνο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για ένα προϊόν ή μια εταιρεία.

«Προσπαθώ επίσης να σκεφτώ: Υπάρχει ήδη αυτή η τεχνολογία; Έχει αξιόλογες εναλλακτικές; Σώζει πραγματικά τους ανθρώπους όσο ισχυρίζεται ότι το κάνει;», λέει.

«Πάντα πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς να αντέξεις οικονομικά και να μην τα κάνεις όλα με πίστωση», συμπληρώνει. «Οπότε το ψάχνω σε μια εταιρεία: Θα έχουν επιτυχία; Τα χρήματά τους που βγάζουν, είναι αληθινά; Θα είναι scalable και θα συνεχίσει στο πέρασμα του χρόνου;».

Φάκελος… κρυπτονομίσματα

Ο Wozniak λέει ότι είναι «πολύ δύσπιστος» με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα και ότι η επένδυση σε κρυπτονομίσματα είναι συχνά «υπερβολικά ρισκαδόρικη» για τον μέσο άνθρωπο – ειδικά αν… δαγκώνει περισσότερα από όσα μπορεί να μασήσει.

Ο συνιδρυτής της Apple λέει ότι βλέπει «πολλές ευκαιρίες για [απατεώνες]» που χρησιμοποιούν τάση με τα crypto και την περίπλοκη και ασταθή φύση του ψηφιακού νομίσματος, για να επωφεληθούν από ανενημέρωτους επενδυτές. «Ψάχνω μόνο για κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε – κάτι σαν μετοχές σε μια εταιρεία – κάτι που θα μπορούσατε να οπτικοποιήσετε και να δείτε, και έχουν ήδη επιτυχία», λέει.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Wozniak ασχολείται επί του παρόντος με δύο έργα κρυπτονομισμάτων. Το ένα είναι από το Efforce, ένα έργο blockchain που χρηματοδοτεί ενεργειακά αποδοτικές εταιρείες, το οποίο ο Wozniak βοήθησε να ξεκινήσει το 2020.

Ο Wozniak διαφημίζει επίσης ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Unicoin, που δημιουργήθηκε πρόσφατα για τους “Unicorn Hunters”. Το διακριτικό βοηθά στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων που παρουσιάζουν επενδυτές στην εκπομπή και πληρώνει μερίσματα με βάση την επιτυχία αυτών των εταιρειών.

Ο Wozniak λέει ότι έχει «παίξει» με πολλά άλλα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, πούλησε γρήγορα τα περισσότερα από αυτά τα κρυπτονομίσματα. «Απλώς κράτησα ένα bitcoin, γιατί φοβάμαι», λέει. «Δεν θέλω να το παρακολουθώ πάνω-κάτω, πάνω-κάτω, όπως οι μετοχές κάθε μέρα. Δεν είναι αυτή η ζωή μου» εξηγεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × one =