αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτοί είναι οι κλάδοι που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της Επιθεώρησης Εργασίας

Αυτοί είναι οι κλάδοι που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της Επιθεώρησης Εργασίας

Κλάδοι με ιστορικό παραβατικότητας, όπως οι ταχυμεταφορές και η υγεία, καθώς και περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο των ελεγκτών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Οι προτεραιότητες του ΣΕΠΕ για το 2021 σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με τον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Χαράλαμπο Βούρτση και διευθυντικά στελέχη του Σώματος. Στη σύσκεψη μετείχε και η γενική γραμματέας Εργασίας, Αννα Στρατινάκη.

Κεντρικό θέμα ήταν ο προγραμματισμός των ελέγχων για το 2021, με γνώμονα αφενός τα δεδομένα της πανδημίας και αφετέρου το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.ά., και σε ζητήματα που αφορούν τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία κ.λπ. Παράλληλα, οι έλεγχοι –όπως έγινε και το 2020– θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι η ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 121 επιθεωρητές, το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας, θα δώσει σημαντική ανάσα στην προσπάθεια ελέγχου των παραβάσεων, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.ά.

Οπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ο ρόλος του ΣΕΠΕ είναι κρίσιμος όχι μόνο για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού. Σημείωσε ότι ειδικά στις σημερινές περιστάσεις της πανδημίας, η ελεγκτική λειτουργία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς το Σώμα, εκτός από την εργατική νομοθεσία, ελέγχει και θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 5 =