αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτοί είναι οι κινεζικοί κολοσσοί που ετοιμάζονται να «αποβιβαστούν» στην Ελλάδα

Αυτοί είναι οι κινεζικοί κολοσσοί που ετοιμάζονται να «αποβιβαστούν» στην Ελλάδα

Στην προσέλκυση κινεζικών κολοσσών αλλά και συμμετοχή της στο φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο «One Belt One Road» προσβλέπει η Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να καταστεί το κέντρο εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη.Στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα έχει την «υποσχετική» συνεργασίας με 13 μεγάλες κινεζικές εταιρείες και τρεις χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη, τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες, όπως διαβάζουμε στο Euro2day.gr.

Οι βάσεις για την πολύπλευρη συνεργασία των δύο χώρων, τέθηκαν στην κατά την πρόσφατη επίσημη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κυβερνητική επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή, τριετούς Action Plan 2017-2019, με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (National Development Reforms Commission, NDRC) και υπήρξαν συναντήσεις με κινεζικές επιχειρήσεις και φορείς με τις οποίες υπογράφηκαν και σχετικές συμφωνίες.

Οι τομείς πρώτης προτεραιότητας του Action Plan είναι αυτοί των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών ενώ υπάρχουν περιθώρια να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους πιθανούς τομείς.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, το τριετές Action Plan με την NDRC σκοπός του Πλαισίου Συνεργασίας 2017-2019 είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της Πρωτοβουλίας «One Belt and One Road» με την «Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας». Η Ελλάδα και η Κίνα συμφώνησαν σε βασικούς τομείς, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση και θα προωθήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και την κοινή ανάπτυξη των δύο χωρών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας η στρατηγική «One Belt One Road» η στρατηγική αυτή δημιουργεί τον χώρο και τις δυνατότητες στην Ελλάδα να αναβαθμίσει τον δικό της ρόλο στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Η Ελλάδα ως χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ μπορεί, στον αντίποδα λογικών επιστροφής στον προστατευτισμό, να αναλάβει την πρωτοβουλίες αναζήτησης συγκλίσεων ανάμεσα στους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης με τους στόχους του One Belt One Road και να είναι η εισηγήτρια ευρωπαϊκών στρατηγικών επιλογών που θα δίνουν νέα πνοή και νέο όραμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στη λογική της δικής της συμβολής στη διαμόρφωση του νέου πολυπολικού κόσμου.

Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέχθηκε να δώσει εναρκτήρια ομιλία αλλά και να ξαναμιλήσει τη δεύτερη μέρα στο κλείσιμο του Φόρουμ. Τονίζοντας ότι η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολάρια και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων. Έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες με 30 χώρες και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανών αντιδράσεων από την ΕΕ για την Ελληνοκινεζική προσέγγιση, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι εμείς καλούμαστε να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας, πάντα στο πλαίσιο της ΕΕ. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να συμφωνούν, σε κάποιες όχι. Στόχος μας είναι, να αποτελέσουμε τον κρίκο συνεργασίας, καθώς οι σχεδιαζόμενες κινεζικές επενδύσεις μπορούν να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και να επιτευχθούν συνέργιες μεταξύ των ευρωπαϊκών ή των μεσογειακών χωρών.

Αν και ρωτήθηκε, ο κ. Πιτσιόρλας, δεν προσδιόρισε το μέγεθος των επενδύσεων που μπορούν να υλοποιηθούν επ΄ωφελείας της Ελλάδας, ωστόσο, σημείωσε, ότι σε κάθε περίπτωση αυτές θα είναι πολλές. «Εχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την πιο στενή συνεργασία των δύο χωρών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στην υπογραφή των δύο πρώτων συμφωνίων κινεζικών επιχειρήσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο του τριετούς Action Plan. Συγκεκριμένα, η πρώτη συμφωνία αφορά τη συνεργασία του Ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group, ύψους 3 δισ, ευρώ στον τομέα της ενέργειας και η δεύτερη την FORTHNet με την ΖΤΕ με την υποστήριξη των κινεζικών εταιρειών Shanghai Gongbao Business Consulting και KaiXinRong Groupκαι αφορούσε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, οι κινεζικοί όμιλοι επιχειρήσεων, αντιλαμβανόμενοι τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην Στρατηγική B&R και μετά την επιτυχή παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και την συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, αρχίζουν συστηματικά πλέον να αξιολογούν τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας σήμερα.

Όπως ανέφερε «στο διάστημα 11/5-16/5, πραγματοποιήσαμε ένα εκτενές πρόγραμμα συναντήσεων με κινεζικές επιχειρήσεις, προκειμένου αφενός να τους παρουσιάσουμε την επενδυτική πρόταση της χώρας σε συνδυασμό με την στρατηγική B&R και αφετέρου να τους επιβεβαιώσουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση να τους στηρίξει στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων στην Ελλάδα αλλά και να τους υποδείξουμε πια θα πρέπει να είναι τα επόμενα άμεσα βήματά τους ώστε να επιταχυνθεί η επέκτασή τους στην Ελλάδα.

Συνοπτικά, συναντήσαμε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, τις υποδομές, την ενέργεια, τα ακίνητα, τον τουρισμό, τον θεματικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, τις υπηρεσίες υγείας, τα τρόφιμα, τα μεταλλεύματα και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, συναντηθήκαμε με την Κεντρική Αρχή Διαπίστευσης αλλά και επιμελητήρια που έχουν συσταθεί για την προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων που μετέχουν στη Στρατηγική B&R».

Ανά κατηγορία έγιναν επαφές με τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

Κατασκευές-Υποδομές

1. China Railway Construction Engineering Group (CRCEG)

2. China State Construction Engineering,

Προτάσεις για Ελλάδα: Μεγάλα δημόσια έργα σε μεταφορές (π.χ. Σιδηροδρομικές υποδομές, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.α.), Ενεργειακά έργα υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου).

Τουρισμός-Ακίνητα

1.Dalian Wanda
2. Country Garden Holdings
3. Beijing Urban Construction Group
4. ΗΝΑ
5. ZHONG FU TIAN DI GROUP

Προτάσεις για Ελλάδα: Επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα (Τουριστικά, Εμπορικά, θεματικά πάρκα, αθλητικός τουρισμός), παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα, χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό, προώθηση τουριστικών πακέτων για κινέζους τουρίστες μέσα από το δίκτυo γραφείων της. Επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων, συνδυασμός και προβολή πωλήσεων στην Κίνα με το πρόγραμμα Greece My Residence, μεγάλα ακίνητα χαρτοφυλακίου, και τουριστικά-ξενοδοχεία. Έργα Logistics, αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, μαρίνων. Επενδύσεις στην υγεία, καθώς και σε ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, μονάδες υγείας (χαρτοφυλάκιο έργων).

Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί

1. ICBC
2. China Development Bank
3. Everbright Financial Investment Holding

Προτάσεις για Ελλάδα: Επέκταση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με διευκολύνσεις για την χρηματοδότηση επενδύσεων από ελληνικές, κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου), μεγάλων δημόσιων έργων σε μεταφορές (π.χ. Σιδηροδρομικές υποδομές, Θριάσιο, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, κ.α.), χρηματοδότηση έργων στον Τουρισμό και τα Ακίνητα. Πρόταση για ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

Μεταλλικά ορυκτά

1. China Aluminum International Engineering

Πρόταση για Ελλάδα: Αναβάθμιση και επέκταση μονάδων παραγωγής αλουμινίου.

Τρόφιμα-Αγροτικά προϊόντα

1. New Hope Group

Πρόταση για Ελλάδα: Επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων (χαρτοφυλάκιο) πρωτογενή παραγωγή-μεταποίηση, εγκαταστάσεις αποθήκευσης-διακίνησης τροφίμων (ΟΛΠ, Θριάσιο, ηπειρωτική Ελλάδα). Συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εισαγωγές στην Κίνα.

Προτυποποίηση

1. SAC

Πρόταση για Ελλάδα: Συνεργασία με ΕΛΟΤ, πιστοποίηση εξαγώγιμων προϊόντων.

Επιμελητήρια

1. Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC)

Πρόταση για Ελλάδα: Δράσεις για την διοργάνωση εκδηλώσεων-επισκέψεων των μελών τους στην Ελλάδα και προώθηση συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 13 =