αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτοί είναι οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα ιχθυοτροφεία Νηρέα και Σελούντα

Αυτοί είναι οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα ιχθυοτροφεία Νηρέα και Σελούντα

Δύο και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, τραπεζικές αναδιαρθρώσεις εισηγμένων εταιρειών, συνοδευόμενη από “κούρεμα” και μετοχοποίηση υποχρεώσεων, αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους και αλλαγή του μάνατζμεντ και έπειτα από χρονοβόρες διαδικασίες μεταξύ τραπεζών και συμβούλων για την εξεύρεση του αποδοτικότερου μοντέλου αξιοποίησης, Νηρέας και Σελόντα έχουν εισέλθει πλέον και επίσημα σε διαδικασία πώλησης.

Ο διαγωνισμός, όπως τότε έγραψε το Capital.gr, “κλείδωσε” στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ενώ στα μέσα Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν το 10σέλιδο συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα (teaser) που συνέταξε το σχήμα των συμβούλων των τραπεζών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Ακολούθως, υπέγραψαν τη Σύμβαση Εμπιστευτικότητας (Νon-Disclosure Agreement – NDA) προκειμένου να λάβουν γνώση των όρων της διαδικασίας και των προκαταρκτικών στοιχείων των προς πώληση εταιρειών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τη Σύμβαση Εμπιστευτικότητας έχουν υπογράψει περί τους 35 υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ξένα funds, εγχώρια επενδυτικά σχήματα και επιχειρήσεις του κλάδου της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. Ορισμένα εξ αυτών, όπως από τον περασμένο Μάρτιο ανέφερε το Capital.gr, είχαν πραγματοποιήσει στην Αθήνα διαδοχικές επαφές και συναντήσεις με τις εμπλεκόμενες στη διαδικασία πλευρές, στο πλαίσιο της τότε επικείμενης έναρξης της διαδικασίας πώλησης.

Ποιοι βρίσκονται στη λίστα

Στη λίστα των ενδιαφερόμενων υπάρχουν funds του μεγέθους της KKR (Pillarstone), της Oaktree, της Invesco WL Ross & Co, της Lone Star (Hudson Advisors), της Apollo, της Harvard Investment Group (HIG), της Rhone Capital, της αμερικανικής Amerra Capital Management (έχει εξαγοράσει την “Ανδρομέδα”), της Bain Capital, η BC Partners κ.α. Ακόμη υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων ελληνικών συμφερόντων, μεταξύ των οποίων η Diorasis International, καθώς επίσης και αραβικών αλλα και γερμανικών συμφερόντων εταιρείες. Περιλαμβάνεται, επίσης, διεθνής όμιλος του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και μια μεσαίου μεγέθους τουρκική εταιρεία, όχι όμως (επίσημα τουλάχιστον) ο όμιλος Kilic. Τέλος, υπάρχει σημαντικός αριθμός εταιρειών, διαφόρων νομικών μορφών, πίσω από τις οποίες εκτιμάται ότι αποτελούν οχήματα κυρίως εγχώριων επιχειρηματιών του κλάδου και επενδυτών.

Πηγές κοντά στη διαδικασία θεωρούν αναμενόμενο να πραγματοποιηθεί ένα screening των υποψηφίων από τους συμβούλους του διαγωνισμού, τις Lazard Frères SAS, PwC και Alvarez & Marsal (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι) και τη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη (νομικός σύμβουλος), καθώς ορισμένοι ενδιαφερόμενοι έχουν θέσει όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους, οι οποίοι δεν αναμένεται να γίνουν δεκτοί.

Πιθανή παράταση

Μόλις αποτυπωθεί η τελική λίστα, η διαδικασία θα προχωρήσει στην επόμενη φάση, αφού προηγηθεί ο προβλεπόμενος οικονομικός έλεγχος (vendor due diligence) και ανοίξει το VDR (virtual data room) όπου θα αναρτηθούν πληροφορίες και τα απαιτούμενα στοιχεία για τους υποψήφιους αγοραστές. Οι σύμβουλοι έχουν ενημερώσει ότι η προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών είναι η 14η Σεπτεμβρίου, υπάρχουν όμως ήδη αιτήματα για παράταση της προθεσμίας.

Η εμφάνιση μεγάλου αριθμού ενδιαφερόμενων δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για την κατάληξη του διαγωνισμού πώλησης των Νηρέα και Σελόντα, ούτε για το χρόνο ολοκλήρωσής του. Και σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως ο πρόσφατος διαγωνισμός για την πώληση της Avis (Olympic) στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον ήταν έντονο, απαιτήθηκαν όμως αρκετοί μήνες και υπήρξαν διαρκείς ανατροπές έως ότου η διαδικασία βρεθεί κοντά στην ολοκλήρωση.

Θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί ότι και στην περίπτωση των Νηρέα και Σελόντα η διαδικασία πώλησης αναμένεται να είναι πολύμηνη. Δεν είναι μόνον το τίμημα που θα μετρήσει για τις τράπεζες αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης που θα προτείνει ο υποψήφιος αγοραστής, καθώς και η σύνθεση των προσφορών που θα κατατεθούν: οι τράπεζες πωλούν Νηρέα και Σελόντα ξεχωριστά, αλλά μία πρόταση για μελλοντική ενοποίησή τους σαφέστατα αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με την αξία τους.

Στο στάδιο της κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών θα υπάρξει ένα πρώτο δείγμα της ποιότητας των επενδυτών που θα διεκδικήσουν τις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Υπάρχει η βεβαιότητα, επίσης, ότι στο τελικό στάδιο, θα υπάρξουν συμμαχίες και συμπράξεις σχημάτων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Νηρέα με 74,98% (Τράπεζα Πειραιώς 32,51% – Eurobank Εργασίας 15,64% – Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 6,18% – Alpha Τράπεζα 20,65%) και στο μετοχικό κεφάλαιο της Σελόντα με 79,61% ( Τράπεζα Πειραιώς 32,92% -Eurobank Εργασίας 13,28% -Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 11,44% -Alpha Τράπεζα 21,97%).

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + eleven =