αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑυτή είναι η νέα εικόνα που μας έδωσε το James Webb από το μακρινό διάστημα

Αυτή είναι η νέα εικόνα που μας έδωσε το James Webb από το μακρινό διάστημα

Ενα σπάνιο αστέρι Wolf-Rayet, ένα από τα μεγαλύτερα, πιο φωτεινά και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα άστρα, ήταν μια από τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb τον Ιούνιο του 2022, ανακοίνωσε η NASA. Το James Webb κατάφερε να απεικονίσει το αστέρι, που ονομάζεται WR 124, με πρωτοφανή λεπτομέρεια χάρη στα ισχυρά υπέρυθρα όργανα του. Το αστέρι βρίσκεται 15.000 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό Sagitta.

Όπως διαβάζουμε στο site της NASA, τα γιγάντια αστέρια διανύουν πολύ γρήγορα τον κύκλο ζωής τους, και μόνο μερικά από αυτά περνούν από μια σύντομη φάση Wolf-Rayet πριν γίνουν σουπερνόβα, πράγμα που καθιστά τις λεπτομερείς απεικονίσεις αυτής της σπάνιας φάσης από το τηλεσκόπιο James Webb πολύτιμες για τους αστρονόμους.

Τα αστέρια Wolf-Rayet βρίσκονται στη διαδικασία της απόρριψης των εξωτερικών τους στιβάδων, πράγμα που τους χαρίζει τα χαρακτηριστικά φωτοστέφανά τους από αέριο και σκόνη. Το αστέρι WR 124 έχει μάζα 30 φορές τη μάζα του Ήλιου και έχει αποβάλλει μέχρι στιγμής υλικό που αντιστοιχεί σε δέκα ήλιους.

Καθώς το εκτοξευόμενο αέριο απομακρύνεται από το αστέρι και ψύχεται, σχηματίζει κοσμική σκόνη και λάμπει στο υπέρυθρο φως που ανιχνεύεται από τον Webb.

Η προέλευση της κοσμικής σκόνης που μπορεί να επιβιώσει από μια έκρηξη σουπερνόβα και να συμβάλει στον συνολικό «προϋπολογισμό σκόνης» του σύμπαντος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους αστρονόμους για πολλούς λόγους. Η σκόνη είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του σύμπαντος: Προστατεύει τα αστέρια που σχηματίζονται, συγκεντρώνεται για να βοηθήσει στο σχηματισμό πλανητών και χρησιμεύει ως πλατφόρμα για το σχηματισμό και τη συσσώρευση μορίων – συμπεριλαμβανομένων των δομικών στοιχείων της ζωής στη Γη.

Παρά τους πολλούς ουσιαστικούς ρόλους που παίζει η σκόνη, εξακολουθεί να υπάρχει περισσότερη σκόνη στο σύμπαν από ό,τι μπορούν να εξηγήσουν οι τρέχουσες θεωρίες σχηματισμού σκόνης των αστρονόμων. Σαν να λέμε, το σύμπαν λειτουργεί με πλεόνασμα προϋπολογισμού σκόνης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − nine =