αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτές οι 3 ερωτήσεις θα σε εμποδίσουν να παίρνεις κακές αποφάσεις για τα χρήματα σου: Εξηγεί ένας best-seller συγγραφέας

Αυτές οι 3 ερωτήσεις θα σε εμποδίσουν να παίρνεις κακές αποφάσεις για τα χρήματα σου: Εξηγεί ένας best-seller συγγραφέας

Όταν μαθαίνετε για την διαχείριση χρημάτων, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ακούσετε τη φράση «personal finance is personal». Μην παρασυρθείτε, προειδοποιεί ο Ramit Sethi, συγγραφέας του best-seller των New York Times «I Will Teach You To Be Rich».

«Δεν είμαι fan αυτής της φράσης», λέει, «γιατί οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε τόσο ξεχωριστοί και αυτή η πεποίθηση παράγει πολλές κακές αποφάσεις» εξηγεί στο αμερικανικό Grow.

Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι επωφελούνται από τη λήψη των ίδιων βασικών μέτρων για την επίτευξη των οικονομικών τους στόχων. Όταν πέφτουμε στην παγίδα να πιστεύουμε ότι η οικονομική μας κατάσταση είναι ξεχωριστή, επομένως δεν ισχύει κανένας από τους συνήθεις κανόνες, μπορεί να κάνει τον οικονομικό σχεδιασμό να καταρρεύσει, λέει ο συγγραφέας.

«Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ως επί το πλείστον ίδιοι», λέει. «Ας το αναγνωρίσουμε, μετά να μάθουμε τα βασικά και θα μπορούμε να κερδίσουμε το δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί», εξηγεί.

Για να αποκτήσετε μια αίσθηση των οικονομικών σας, ξεκινήστε κάνοντας αυτές τις τρεις ερωτήσεις στον εαυτό σας, λέει ο Sethi.

1. Πόσα χρωστάω;

Κάντε μια λίστα με τους λογαριασμούς σας, ώστε να μπορείτε να δείτε πόσα χρήματα οφείλετε σε δάνεια, όπως στεγαστικά δάνεια, χρέη πιστωτικών καρτών ή πληρωμές φοιτητικών δανείων. Σημειώστε λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων πληρωμών και των επιτοκίων.

2. Πόσα βγάζω;

Είναι σημαντικό να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποια είναι τα καθαρά έσοδα σας, δηλαδή πόσα φέρνετε στο σπίτι κάθε μήνα.

3. Πόσο τοις εκατό του εισοδήματός μου αποταμιεύω και επενδύω;

Σημείωσε πόσα από τα χρήματα που παίρνεις αποταμιεύονται στους λογαριασμούς σου. Για «έκτακτη ανάγκη» ή για άλλες χρήσεις. Επίσης δεν πόσα χρήματα επενδύεις.

Μόλις μάθετε τους αριθμούς σας, δημιουργήστε ένα συνειδητό σχέδιο δαπανών. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να σκεφτείτε πόσα χρήματα θα «ρίχνετε» για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις αποταμιεύσεις σας. Μερικοί συνιστούν τη χρήση του κανόνα 50-30-20, ο οποίος μοιράζει τον μισθό σας σε αυτούς τους τρεις κύριους «κάδους».

Εδώ μπορείτε να εξατομικεύσετε τα οικονομικά σας, λέει ο Sethi. Αναρωτηθείτε: «Ξέρω πού θέλω να πάνε τα χρήματά μου;». Ακούγεται τόσο προφανές, αλλά ο μέσος άνθρωπος δεν ξέρει. Και αν τους ρωτήσετε: «Ποιο ποσοστό των χρημάτων σας θέλετε να διατεθεί σε επενδύσεις τον επόμενο μήνα;», θα σας κοιτάξουν και απλώς θα ανοιγοκλείνουν τα μάτια. Αυτή δεν είναι η αντίδραση που πρέπει να έχετε», λέει ο Sethi.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 11 =