αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτές είναι οι φθηνές γειτονιές της Αθήνας τις οποίες κοιτούν οι Airbnb-ήδες (με στόχο τις χαμηλότερες τιμές)

Αυτές είναι οι φθηνές γειτονιές της Αθήνας τις οποίες κοιτούν οι Airbnb-ήδες (με στόχο τις χαμηλότερες τιμές)

Σε κινήσεις αναπροσαρμογής της επενδυτικής τους πολιτικής προχωρούν όλο και περισσότεροι ξένοι αγοραστές διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εκμισθώσουν ακίνητα μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων ενοικιάσεων τύπου Airbnb. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι ζητούμενες τιμές στις περιοχές υψηλής ζήτησης, δηλαδή όσες βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου (Κουκάκι, Πλάκα, Ακρόπολη και Μοναστηράκι), έχουν αρχίσει να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συμπιέζοντας έτσι και τις προσδοκώμενες αποδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κουκάκι, όπου εντοπίζεται μεγάλο μέρος της ζήτησης και ταυτόχρονα είναι σχετικά περιορισμένος ο αριθμός των προσφερόμενων προς πώληση κατοικιών, οι ζητούμενες τιμές ξεπερνούν πλέον με ευκολία τις 2.000 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Εναλλακτικές

Ετσι, αρκετοί επενδυτές από το εξωτερικό έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές γειτονιές, ώστε να επενδύσουν. Σύμφωνα με ανάλυση της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας Τranio, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά, αυτή την περίοδο οι πλέον ελκυστικές γειτονιές για επενδύσεις αγοράς διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση είναι ο Κεραμεικός, η Κυψέλη, του Ψυρρή και τα Εξάρχεια. Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τα εν λόγω σημεία ελκυστικά για εκμετάλλευση μέσω της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατ’ αρχάς ότι οι τιμές πώλησης είναι χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό κέντρο, χωρίς όμως να υστερούν σε προτίμηση από τους τουρίστες, καθώς παραμένουν σε κοντινή απόσταση από τα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας (π.χ. Ακρόπολη κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα τα ενοίκια είναι χαμηλότερα. Παράλληλα –και αυτό είναι σημαντικό– εξυπηρετούνται από μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τρένο και μετρό.

Μάλιστα, στην περιοχή του Ψυρρή η Tranio έχει ξεκινήσει την ανακατασκευή ενός κτιρίου 12 διαμερισμάτων, με στόχο την εκμετάλλευσή του μέσω Airbnb και την πώληση των κατοικιών σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Αθηνάς και το ύψος της επένδυσης, μαζί με την ανακαίνιση, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, οι αγοραστές θα εξασφαλίσουν ετήσια απόδοση της τάξεως του 8%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Tranio, οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν ακίνητα στην Αθήνα, ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης της οικονομικής κρίσης, αλλά και του ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης όπου το κόστος απόκτησης κατοικίας είναι χαμηλό συγκριτικά με άλλες μεγάλες πόλεις που συγκεντρώνουν υψηλό αριθμό τουριστών, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Ρώμη.

Αυξημένη ζήτηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξίες στην ελληνική πρωτεύουσα έχουν υποχωρήσει κατά 44% από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σε ορισμένα σημεία του κέντρου της πόλης, οι τιμές έχουν αρχίσει να καταγράφουν εκ νέου αύξηση, ακριβώς λόγω της αυξημένης ζήτησης από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία από το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, οι συναλλαγές κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 49,2% κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου πενταμήνου (περίοδος Ιανουαρίου – Μαΐου), συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, το 2017 είχε σημειωθεί αύξηση των αγοραπωλησιών της τάξεως του 18%, ενώ το 2016 η άνοδος είχε ανέλθει σε 27,7%. Πρόκειται λοιπόν για μια σαφή και συνεχιζόμενη τάση της αγοράς κατοικίας, η οποία οφείλεται στην εκτόξευση της δημοφιλίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + four =