αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτές είναι οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν την επιχειρηματικότητα

Αυτές είναι οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν την επιχειρηματικότητα

Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, τα προγράμματα τους ΕΣΠΑ έρχονται ως ένα σημαντικό βοήθημα για επιχειρηματίες ή νέους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το κομμάτι. Στο νέο ενημερωτικό έντυπο του Επιχειρησιακού Προγράμματος: Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία, υπάρχουν όλες οι δράσεις που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και αυτές που θα γίνουν στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) αποτελεί ένα από τα πέντε τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

Καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας και έχει προϋπολογισμό 4,67 δισ. ευρώ δημόσιας δαπάνης (3,65 δισ. ευρώ ενωσιακή συνδρομή και 1,02 δισ. ευρώ εθνική συμμετοχή).

Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με εστίαση σε παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία και δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.

Οι δράσεις που θα ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες του 2016 και το 2017 αφορούν στα εξής:

-Ενεργοποίηση του Β’ κύκλου 3 δράσεων επιχειρηματικότητας δηλαδή: ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, νεοφυής επιχειρηματικότητα προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρ και αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων
τους στις νέες αγορές προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ

– Ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών μονάδων ή επέκτασης υφιστάμενων με την ανέγερση νέων μονάδων
-Αναβάθμιση εταιριών franchising
-Αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς: εξοικονόμησης ενέργειας των logistics και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών
-Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον
-∆ικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters)
-Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους
-Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία
-Ενίσχυση περιβαλλοντικής βιομηχανίας
-∆ημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα

Ακόμη, ενισχύονται οι νέες δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ δημιουργήθηκε το Μητρώο ∆ομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας (Start-ups).

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού τρία νέα ενημερωτικά έντυπα για το ΕΣΠΑ, που αναρτήθηκαν στη σελίδα του ΕΣΠΑ.

Από το υπουργείο σημειώνεται ότι «εκ παραδρομής στο 2ο φυλλάδιο “Προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020”, στη σελίδα 11, που αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΡΑ) αναφέρεται ότι για την πρόσκληση «Παρεμβάσεις Αναβάθμισης και Εκσυγχρονισμού για την Αξιοποίηση του Δημόσιου Τουριστικού Ενδιαφέροντος» η υποβολή προτάσεων λήγει στις 31/12/2016. Το σωστό είναι ότι η πρόσκληση έχει κλείσει».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/business/article/325177/oi-nees-draseis-tou-espa-kai-oi-dunatotites-epidotisis/#ixzz4Ks5qbkqz
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 1 =