αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτά που πρέπει να αποφύγεις: 5 τρόποι με τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους

Αυτά που πρέπει να αποφύγεις: 5 τρόποι με τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους

Το πιο έξυπνο άτομο στο δωμάτιο δεν φτάνει απαραίτητα στην μεγάλη επιτυχία. Η ωμή νοημοσύνη είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο, αλλά δεν είναι το παν. Και μερικές φορές, όταν τα πνευματικά προικισμένα άτομα δεν επιτυγχάνουν όσα θα ήθελαν, είναι επειδή υπονομεύουν τον εαυτό τους.

Το Harvard Business Review δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο. Σε αυτό βλέπουμε 5 τρόπους με τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους. Είναι αυτά που πρέπει να αποφύγεις. Μήπως βλέπεις κάτι τέτοιο στον εαυτό σου;

1# Οι έξυπνοι άνθρωποι μερικές φορές υποτιμούν άλλες δεξιότητες, όπως η οικοδόμηση σχέσεων, και επικεντρώνονται υπερβολικά στη εξυπνάδα. Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι μερικές φορές βλέπουν την επιτυχία τους αναπόφευκτη λόγω της νοημοσύνης τους και δεν θεωρούν τις άλλες δεξιότητες ως σημαντικές. Για παράδειγμα, ένα άτομο που βρίσκει δύσκολη τη διπλωματία στο χώρο εργασίας μπορεί να το «διαγράψει» εντελώς αυτό το κομμάτι, αντί να προσπαθήσει να αναπτύξει το συγκεκριμένο skill. Οι έξυπνοι άνθρωποι συνήθως εστιάζουν στην εξυπνάδα τους από μικρή ηλικία. Είναι καλοί μαθητές στο σχολείο, και μέσα στους πρώτους στο πανεπιστήμιο. Έτσι έχουν μάθει να θεωρούν ότι το… κοφτερό μυαλό τους μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα και να τους οδηγήσει στην επιτυχία. Αλλά στους περισσότερους χώρους εργασίας, χρειάζεστε περισσότερα από την ωμή ευφυΐα για να προχωρήσετε. Αν κάνεις την επιλογή να εστιάζεις μόνο στη μεγαλύτερη δύναμή σου, αντί να αντιμετωπίζεις επίσης τις αδυναμίες σου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σαμποτάρεις τον εαυτό σου.

2# Η ομαδική εργασία μπορεί να είναι… απογοητευτική για πολύ έξυπνους ανθρώπους. Όταν κάποιος αντιλαμβάνεται τις έννοιες γρήγορα και έχει υψηλά στάνταρ για τις δικές του επιδόσεις, μπορεί να δυσκολευτεί όταν εργάζεται με άλλους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν πληροφορίες και να κατανοήσουν έννοιες. Οι έξυπνοι άνθρωποι επίσης μερικές φορές δυσκολεύονται να αναθέσουν δουλειές σε άλλους, λόγω της αίσθησης ότι μπορούν να κάνουν μια εργασία καλύτερα. ‘Η μάλλον… μπορούν να τα κάνουν όλα καλύτερα. Κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει.

3# Οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι το να είσαι έξυπνος αρκεί, με αποτέλεσμα να δέχονται «χτυπήματα» σε άλλα ευάλωτα σημεία τους. Αν δεν είσαι καλός σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, πρέπει να συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους. Αλλιώς θα χάσεις. Η εξυπνάδα δεν αρκεί. Δείτε τα αντικειμενικά τα οφέλη της συνεργασίας με άτομα που είναι πιο εξειδικευμένα από εσάς. Εάν περιβάλλεστε με έξυπνους ανθρώπους, κάνετε κάτι σωστά. Θυμηθείτε: Το σίδερο ακονίζει το σίδηρο. Αναπτύξτε σχέσεις με άτομα που εμπιστεύεστε και τα οποία θα σας δώσουν χρήσιμο feedback. Δεν είναι κακό να δέχεσαι την βοήθεια ή τις συμβουλές από άλλους.

4# Οι έξυπνοι άνθρωποι βαριούνται εύκολα. Το να είσαι έξυπνος δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να έχεις περιέργεια, αλλά αν έχεις και τις δύο αυτές ιδιότητες, μπορεί να βαρεθείς εύκολα με την εκτέλεση των ίδιων tasks ξανά και ξανά. Ορισμένοι τύποι επιτυχίας πηγάζουν από τη δημιουργικότητα, αλλά άλλοι τύποι προέρχονται από το να γίνετε ειδικοί σε μια θέση και να εκτελείτε μια σειρά από εργασίες επανειλημμένα. Εάν είστε έξυπνοι, περίεργοι και έχετε αγάπη για μάθηση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι γρήγορα χάνετε το ενδιαφέρον για οτιδήποτε μόλις το κατανοήσετε. Προσπάθησε να βάλεις και άλλες δραστηριότητες στη ζωή σου -είτε επαγγελματικές, είτε χόμπι- έτσι ώστε να αποφύγεις την μονοτονία και να αντέξεις στον μαραθώνιο.

5# Οι έξυπνοι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι η… υπερβολική σκέψη είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Έχουν συνηθίσει να πετυχαίνουν μέσω της έξυπνης σκέψης τους, αλλά μερικές φορές παραβλέπουν ότι μια διαφορετική και πιο γρήγορη προσέγγιση θα ήταν πιο επωφελής. Παρατηρήστε πότε η σκέψη γίνεται… ανθυγιεινή εμμονή. Εξετάστε πότε υπάρχουν άλλες στρατηγικές εκτός από τη «βαθιά σκέψη» που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε μία επιτυχία. Άλλωστε μην ξεχνάς τον «κανόνα του 70%» με τον οποίο ο Jeff Bezos λαμβάνει αποφάσεις. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά άβολες αλήθειες που πρέπει να αποδεχτείς στη ζωή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =