αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτά είναι τα 4 modes σκέψης. Ένας διάσημος καθηγητής εξηγεί ποιο πρέπει να χρησιμοποιείς περισσότερο

Αυτά είναι τα 4 modes σκέψης. Ένας διάσημος καθηγητής εξηγεί ποιο πρέπει να χρησιμοποιείς περισσότερο

Για τον Adam Grant έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Πρόκειται για τον γνωστό καθηγητή στο κορυφαίο business school Wharton και best seller συγγραφέα.

Στο νέο βιβλίο του, Think Again, αναλύει κάτι ενδιαφέρον: Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι σκέψης, και ανάλογα με την κατάσταση που βιώνουμε κάθε φορά, πρέπει να χρησιμοποιούμε και τον κατάλληλο. Μοιάζει με τις άλλες εργασίες: Δεν θα χρησιμοποιούσατε ένα σφυρί για να προσπαθήσετε να κόψετε ένα δέντρο. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τσεκούρι. Αλλά προσοχή να μην χτυπήσετε τα δάχτυλα σας, γιατί έτσι θα χάσετε κάποια από αυτά.

Ο Adam Grant μίλησε στο αμερικανικό inc.com και εξήγησε ποια είναι τα 4 modes σκέψης.

1# Κήρυκας: «Όταν βρισκόμαστε σε mode κηρύγματος, είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε δίκιο», εξηγεί ο Grant Από τον πωλητή έως τον κληρικό, αυτό είναι το στυλ που χρησιμοποιείτε όταν προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους στον τρόπο σκέψης σας.

2# Εισαγγελέας: «Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση εισαγγελέα, προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι κάποιος άλλος είναι λάθος», συμπληρώνει ο best-seller συγγραφέας.

3# Πολιτικός: Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι «όταν βρισκόμαστε σε mode πολιτικού, προσπαθούμε να κερδίσουμε την αποδοχή του κοινού μας».

4# Επιστήμονας: Όταν σκέφτεστε σαν επιστήμονας, «προτιμάτε την ταπεινοφροσύνη από την υπεροψία, και την περιέργεια από την πεποίθηση», εξηγεί ο Grant. «Ψάχνετε για λόγους για τους οποίους μπορεί να κάνετε λάθος, όχι μόνο για λόγους για τους οποίους πρέπει να έχετε δίκιο», σημειώνει.

Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι παρασύρονται σε λάθος τρόπους σκέψης. «Νομίζω ότι πολλοί από εμάς ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο για να σκεφτόμαστε σαν κήρυκες, εισαγγελείς και πολιτικοί» λέει ο Grant.

Όλοι οι τρόποι σκέψεις μπορούν να φανούν χρήσιμοι σε συγκεκριμένες καταστάσεις στη ζωή μας. Αλλά οι 3 πρώτοι είναι αυτοί που μπορούν να μας εμποδίσουν από το να αναπτυχθούμε. «Στα modes του κήρυκα και του εισαγγελέα, πάντα είμαι σωστός και εσύ κάνεις λάθος, και δεν χρειάζεται να αλλάξω γνώμη. Σε mode πολιτικού, ίσως να σας πω αυτό που θέλετε να ακούσετε, αλλά πιθανώς δεν αλλάζω τι σκέφτομαι πραγματικά», λέει ο Grant.

Αν σκέφτεσαι σε mode επιστήμονα, από την άλλη πλευρά, βλέπεις τις απόψεις σου περισσότερο ως υποθέσεις που χρειάζονται επιβεβαίωση ή αμφισβήτηση. Με αυτήν τη νοοτροπία, η αλλαγή της άποψη σου όχι μόνο δεν θεωρείται αδυναμία, αλλά είναι ένα σημάδι ότι εξελίσσεσαι. Αυτό σε κάνει όχι μόνο πρόθυμο να ακούσεις νέες απόψεις, αλλά και πρόθυμο να αναζητήσεις αποδείξεις που ίσως έρχονται σε αντίθεση με τις αρχικές απόψεις σου.

Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους leaders του κόσμου κατανοούν ήδη τα εντυπωσιακά οφέλη αυτού του τέταρτου τρόπου σκέψης. Ο Jeff Bezos, για παράδειγμα, προτιμά να προσλαμβάνει εκείνους που αλλάζουν γνώμη συχνά, καθώς αυτό είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι κάποιος έχει αυτόν τον ταπεινό τρόπο σκέψης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × five =