αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑυτά είναι τα «μυστικά» της πρώτης μαύρης τρύπας που είδε η ανθρωπότητα

Αυτά είναι τα «μυστικά» της πρώτης μαύρης τρύπας που είδε η ανθρωπότητα

Την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας με τη χρήση του τηλεσκοπίου Event Horizon έδωσε στη δημοσιότητα διεθνής επιστημονική ομάδα, με ελληνική συμμετοχή. Ένα επίτευγμα – ορόσημο στην αστροφυσική, που θέτει ουσιαστικά το πιο μεγάλο τεστ στη θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα.

Η φωτογραφία δείχνει ένα λαμπερό δαχτυλίδι που έχει σχηματιστεί στον γαλαξία M87, καθώς το φως περιστρέφεται -λόγω της έντονης βαρύτητας- γύρω από μια μαύρη τρύπα, που είναι 6,5 δισεκατομμύρια φορές πιο μεγάλη σε μάζα από τον Ήλιο. Έτσι, οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια εικόνα του περιβάλλοντος (του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων») της μαύρης τρύπας, δηλαδή της συνοριακής περιοχής πέρα από την οποία δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, καθώς ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει.

Επίσης, η ανθρωπότητα έχει την πρώτη εικόνα από τις «σκιές» που ρίχνουν γύρω τους οι μαύρες τρύπες, οι οποίες προκαλούν ακραίες καμπυλώσεις του χωροχρόνου. Περιβαλλόμενες από στροβιλιζόμενα καυτά νέφη σκόνης και αερίων, εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία και προδίδουν έμμεσα την ύπαρξη τους.

Η ελληνική σελίδα Astronio έκανε την σχετική ανάρτηση στο Facebook, στην οποία εξηγεί με απλά λόγια τι είναι αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία.

Το φως του αντικειμένου που βλέπετε ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα έφτασε στη Γη. Από τα…

Gepostet von Astronio am Mittwoch, 10. April 2019

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 4 =