αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα «επενδυτικά καταφύγια» που αναζητούν τώρα οι επενδυτές

Αυτά είναι τα «επενδυτικά καταφύγια» που αναζητούν τώρα οι επενδυτές

Καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει σε όλες αδιακρίτως τις μεγάλες οικονομίες προβληματίζοντας επενδυτές, οικονομολόγους και κεντρικές τράπεζες, κρατικά ομόλογα με ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό, κάθε είδους funds ενέργειας, πετρελαίου και εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός, αλλά και τα ακίνητα προσελκύουν ξανά μαζικά τους επενδυτές, που προεξοφλούν νέα εκτόξευση των τιμών στα ύψη. Δεν ισχύει παραδόξως το ίδιο για το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, που αυτήν την εποχή δεν δελεάζει τους επενδυτές, ούτε για τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας δεδομένων EPFR, από την αρχή του έτους οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 66,8 δισ. δολάρια σε τίτλους του αμερικανικού δημοσίου με ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό. Στη Βρετανία, άλλωστε, η ζήτηση για επενδύσεις προστατευμένες από τον πληθωρισμό είναι τόσο μεγάλη ώστε τον περασμένο μήνα πουλήθηκαν δεκαετή ομόλογα του βρετανικού δημοσίου με ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό και ωρίμανση το 2073 συνολικής αξίας 1,1 δισ. στερλινών (1,29 δισ. ευρώ) με τη χαμηλότερη απόδοση και την υψηλότερη τιμή, και η δημοπρασία σημείωσε ρεκόρ επιτυχίας. Εχει, εξάλλου, ανακάμψει το ενδιαφέρον των επενδυτών και για τα λεγόμενα «πραγματικά περιουσιακά στοιχεία», όπως τα εμπορεύματα, οι πρώτες ύλες και τα ακίνητα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια και άλλοι τίτλοι της Invesco συνδεδεμένοι με εμπορεύματα όπως ο χαλκός, το πετρέλαιο, αλλά ακόμη και η σόγια, προσείλκυσαν ροές ύψους 2,4 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους μέχρι και τον περασμένο μήνα. Από τον Οκτώβριο και μετά, άλλωστε,  τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε αυτούς τους τίτλους ήσαν υπερδιπλάσια από εκείνα τα αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, πάντως, οι επενδυτές απέσυραν 400 εκατ. δολάρια από το ίδιο αυτό fund.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Μάικ Σιούελ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην T Rowe Price, επισημαίνει πως «τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο τείνουν να αποτελούν πολύ καλή προστασία όταν αναμένεται υψηλός πληθωρισμός σε βάθος χρόνου». Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, η ενέργεια και ο πληθωρισμός είναι στενά συνδεδεμένα ακριβώς επειδή οι τιμές της ενέργειας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους υπολογισμούς του πληθωρισμού. Ετσι τα στοιχήματα στην άνοδο των τιμών της ενέργειας έχουν οδηγήσει σε μεγάλες εισροές τα funds που επενδύουν σε μετοχές ενεργειακών εταιρειών.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + three =