αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα της κρίσης

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα της κρίσης

Οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι, οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων, οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών και οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και μαθηματικού κλάδου (λογιστές, βοηθοί λογιστών) είναι κατά σειράτα πλέον δυναμικά επαγγέλματα στην ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης 2018 του Ελληνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το 1/4 των εργαζόμενων είναι συγκεντρωμένο σε μόνο τρία επαγγέλματα: πωλητές σε καταστήματα, απασχολούμενοι στις καλλιέργειες κηπευτικών και φυτειών και υπάλληλοι γενικών καθηκόντων. Ακολουθούν οι βοηθοί λογιστών και οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών.

Ο πιο «δυναμικός» κλάδος οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα είναι φυσικά η Εστίαση και ακολουθούν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Δραστηριότητες που έχουν «γκελ» στην αγορά είναι επίσης οι καλλιέργειες, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, καθώς οι αθλητικές δραστηριότητες, κλάδος που κινήθηκε ανοδικά τα τελευταία χρόνια.

Ο κλάδος της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές τηλεπικοινωνίες) από την άλλη πλευρά που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασίας ,δεν απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζόμενων.

Η έκθεση για το 2018 παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εργασίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού αποτυπώνει επίσης την αυξητική τάση των θέσεων εργασίας από το 2014 μέχρι σήμερα. Οι μήνες με τις περισσότερες προσλήψεις είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος λόγω της τουριστικής περιόδου ενώ ο μήνας με τις περισσότερες απολύσεις – αποχωρήσεις είναι ο Οκτώβριος.

Οι υπάλληλοι γραφείου, οι απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, οι πωλητές και ασκούντες συναφή επαγγέλματα είναι οι τρεις κατηγορίες με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας για τα έτη 2014 έως 2017. Αντίστοιχα, οι δραστηριότητες της εστίασης διαθέτουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας με αυξημένη ωστόσο επισφάλεια ως προς τις εργασιακές συνθήκες- εποχικότητα κλπ. Το λιανικό εμπόριο είναι ο αμέσως επόμενος κλάδος.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 3 =