αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων για αγορά κατοικίας (Τιμές)

Αυτά είναι τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων για αγορά κατοικίας (Τιμές)

Τα νησιά των Κυκλάδων, όπως και πριν από την περίοδο της πανδημίας, έχουν ήδη και πάλι σημειώσει τεράστια ζήτηση για αγορά κατοικίας, κυρίως, όπως είναι και αναμενόμενο, στα πιο δημοφιλή και τουριστικά νησιά.

Τα νησιά των Κυκλάδων τα οποία γίνονται πόλος έλξης τουριστών από όλο τον πλανήτη κάθε χρόνο γίνονται στόχος για επενδυτές που όχι μόνο αναζητούν μόνιμη ή και εξοχική κατοικία αλλά και επενδυτές που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την επένδυση ακινήτου τουριστικά στο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων που ειδικεύονται στην αγορά των Κυκλάδων και παραθέτει το News247.gr, πέρα από την Μύκονο η οποία παραμένει ένας παγκόσμιος αλλά και ακριβός επενδυτικός προορισμός, άλλα νησιά όπως η Πάρος σημειώνουν μεγάλη ζήτηση για εξοχική κατοικία.

Η Τήνος γίνεται και αυτή από τους πιο δημοφιλείς επενδυτικούς πόλους με το νησί της Σύρου, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων να καταγράφει και αυτό επίσης μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα τα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με φετινά στοιχεία, που είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε ολόκληρη την Μεσόγειο είναι η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη και αυτό ωθεί ακόμα περισσότερους επενδυτές στην αγορά κατοικίας, πολλές φορές εξοχικής, στα νησιά αυτά.

Η αυξημένη αυτή ζήτηση ωστόσο οδηγεί τις τιμές σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη σε μια αγορά που πάντα εθεωρείτο ιδιαίτερα “τσιμπημένη” για τον μέσο αγοραστή κατοικίας, είτε πρώτης είτε εξοχικής.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή ενοικίασης κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2021 βρίσκονταν στις Κυκλάδες στα 14,04 ευρώ ανά τ.μ.

Σε ότι αφορά τις τιμές πώλησης κατοικίας στις Κυκλάδες το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η μέση τιμή πώλησης βρισκόταν στα 2.792 ευρώ ανά τ.μ., με κάποιες αποκλίσεις να σημειώνονται από νησί σε νησί όπως είναι φυσικό με κάποια να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από αγοραστές από άλλα νησιά, λόγω τουριστικής κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα για μια κατοικία των 250 τετραγωνικών μέτρων στη Μύκονο η τιμή πώλησης φτάνει τα 7.750 ευρώ ανά τ.μ. Η ενοικίαση της ίδιας κατοικίας για ένα έτος φτάνει τα 144.000 ευρώ, ποσά που μπορούν να συγκριθούν με άλλα γνωστά παραθεριστικά θέρετρα της Νότιας Ευρώπης.

Επίσης η Πάρος σημείωσε αύξηση των τιμών πώλησης πλησιάζοντας την παγκοσμίου φήμης αγορά της Μυκόνου. Μονοκατοικία 80 τ.μ., στην Παροικία της Πάρου φτάνει τα 140.000 ευρώ ενώ μονοκατοικία δύο επιπέδων με πισίνα, 277 τ.μ., επίσης στην Παροικία Πάρου ακουμπάει τα 980.000 ευρώ.

Στα ίδια υψηλά ποσά κινείται και η Σαντορίνη όπου διαμέρισμα 45 τ.μ., με θέα την Καλντέρα ακουμπάει τιμή πώλησης μέχρι και τα 850.000 ευρώ ενώ μονοκατοικία 150 τ.μ., αγγίζει τα 700.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί παράγοντες οδηγούν πολλούς από τους ενοικιαστές εξοχικών κατοικιών τελικά να αγοράσουν το ακίνητο ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολυτελή εξοχική κατοικία.

Κάποιοι από τους παράγοντες που οδηγούν τους ενοικιαστές σε αυτήν την επενδυτική απόφαση είναι η εκμετάλλευση της μελλοντικής αξίας του ακινήτου η οποία στις Κυκλάδες είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ανοδική πορεία ειδικά σε σχέση με άλλες πιο αβέβαιες αγορές ή περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης η αλλαγή της χρήσης της κατοικίας και της μορφής της εργασίας κατά την διάρκεια της πανδημίας έκανε την σχέση αγοράς πρώτης και εξοχικής κατοικίας πιο ρευστή με αποτέλεσμα πολλοί ψηφιακοί νομάδες και άλλοι εργαζόμενοι να επενδύουν και να μετατρέπουν εξοχικές κατοικίες σε πρώτες κατοικίες και έδρα της τηλεργασίας τους σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, κάτι που εντοπίζεται κυρίως σε ξένους επενδυτές από ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αγοράς, τουλάχιστον το 45% των ενοικιαστών εξοχικών κατοικιών προχωρά τελικά στην επενδυτική απόφαση εξαγοράς του ακινήτου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =