αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξημένο ενδιαφέρον από πολλούς «παίχτες» που θέλουν να έχουν παρουσία στην Ερμού

Αυξημένο ενδιαφέρον από πολλούς «παίχτες» που θέλουν να έχουν παρουσία στην Ερμού

Ισχυροποιείται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά εμπορικών καταστημάτων στην οδό Ερμού, όπου στο peak της κρίσης, το 2013, τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 40%, σε σχέση με το 2008.

Την τελευταία διετία, η εμπορική αρτηρία της Αθήνας φαίνεται να ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος, με τρεις δείκτες να εμφανίζουν βελτίωση. Πρόκειται για το ύψος των ενοικίων, την άυλη εμπορική αξία, δηλαδή τον ‘αέρα’, και τις αποδόσεις, οι οποίες έχουν σταθεροποιηθεί, όπως διαβάζουμε στο Capital.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ερμού, που το 2002 αποτελούσε τον ένατο ακριβότερο εμπορικό δρόμο παγκοσμίως, προσελκύει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό σχετίζεται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με το γεγονός ότι στον εμπορικό άξονα μήκους 1,5 χλμ. τα καλά ακίνητα είναι λιγοστά σε αντίθεση με το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα deals, που βρίσκονται στα σκαριά, αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, με ξένους επενδυτές και εγχώριους παίκτες στην αγορά ακινήτων και το λιανεμπόριο να βρίσκονται κοντά είτε στην αγορά είτε στην μίσθωση εμπορικών κτηρίων της Ερμού.

Εξάλλου, πέρυσι αλυσίδες ένδυσης και υπόδησης, όπως η Forever21 και η Bertolucci εγκαταστάθηκαν στην Ερμού, ενώ και το 2016 απέκτησαν στην Ερμού παρουσία μεγάλες αλυσίδες της λιανικής.

Ανοδικά τα καλά καταστήματα

Σύμφωνα με έρευνα της Binswanger Biniaris, συνολικά, ο τομέας των prime καταστημάτων επανακάμπτει, με τις αξίες και τα μισθώματα να αυξάνουν περίπου 15% την διετία 2015-2017, μετά την πτώση των μισθωμάτων έως και 50% της περιόδου 2010 – 2014. Στην Ερμού έχει επιστρέψει η άυλη εμπορική αξία για μισθώσεις καταστημάτων, ενώ οι αποδόσεις των πρώτης κατηγορίας ακινήτων κυμαίνονται έως και 7%.

Το διάστημα 1991-2000, οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων της Ερμού αυξήθηκαν έως και 340% και το διάστημα 2002 – 2004 ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2006 η Ερμού ανήκε στη δεκάδα των πιο ακριβών εμπορικών οδών, με ετήσιο ενοίκιο 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όσο, δηλαδή, ήταν περίπου το ενοίκιο στην Pitt Street Mall του Σίδνεϊ και στην Bahnhofstrasse της Ζυρίχης. Το 2012, σύμφωνα με την εταιρεία Cushman&Wakefield, βρέθηκε στην 28η θέση, όσον αφορά τους πιο ακριβούς δρόμους παγκοσμίως, με ετήσιο μίσθωμα ύψους 2.040 ευρώ / τ.μ.

Σύμφωνα με έρευνα της Arbitrage Real Estate, τα μισθώματα στην Ερμού διαμορφώνονται σε έως 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το 2008 είχαν αγγίξει τα 220 ευρώ / τ.μ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × two =