αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξημένη η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα- Ποιες είναι οι δημοφιλείς περιοχές

Αυξημένη η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα- Ποιες είναι οι δημοφιλείς περιοχές

Aύξηση της ζήτησης των πολυτελών κατοικιών, καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων που επεβλήθησαν λόγω πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αγοραπωλησιών παγκοσμίως, καταγράφει η νέα έκθεση “Global Luxury Landscape 2021” της Berkshire Hathaway HomeServices. Σύμφωνα με την έκθεση, το lockdown έκανε όλους να επανεκτιμήσουν τον τρόπο που ζουν, αναζητώντας μεγαλύτερα σπίτια με περισσότερα δωμάτια. Είναι ενδεικτικό ότι στο Λονδίνο οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 22% για σπίτια με τιμή 5 εκατομμύρια λίρες και άνω και κατά 40% για κατοικίες από 1 έως 2 εκατ. λίρες

Στην Ελλάδα η αγορά πολυτελών κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάπτυξης. Όπως αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν κατά 76% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθαν σε 247,7 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 140,6 εκατ. πέρυσι. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς. Τη μερίδα του λέοντος αυτής της αυξανόμενης εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό απορροφά σε μεγάλο βαθμό η πολυτελής εξοχική κατοικία στους πιο γνωστούς και δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς της χώρας μας (Μύκονος, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα κ.ά.). Σημαντικές αγοραπωλησίες γίνονται επίσης σε διαμερίσματα πολυτελούς κατασκευής στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής, με αποδέκτες την Αθηναϊκή Ριβιέρα, τις καλές περιοχές του κέντρου των Αθηνών και σε μικρότερο βαθμό ακόμα στα Βόρεια Προάστια.

Περιοχές και ακίνητα υψηλού ενδιαφέροντος

Σταδιακά, παρατηρείται η λείανση της τάσης καθίζησης των τιμών του κέντρου της Αθήνας, το οποίο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Ευρώπης, διατηρούσε για μεγάλο διάστημα τις χαμηλότερες τιμές και αντανακλούσε την ουσιαστική απαξίωση του τρόπου ζωής των κατοίκων του και την αποτροπή επενδύσεων υψηλού status.

Την τελευταία διετία, και έπειτα από μια διαρκή κάθετη πτώση που πραγματοποιήθηκε από το 2008 έως και το 2019, ουσιαστικά παρατηρείται αυξητική τάση στην κατασκευή και την εκ βάθρων ανακαίνιση κατοικιών τόσο στα Νότια και Βόρεια Προάστια, που παραδοσιακά προσελκύουν επενδυτές υψηλότερου οικονομικού status, όσο και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου οι υποδομές, η εύκολη πρόσβαση σε μετρό και συγκοινωνίες, καθώς και το αίσθημα της ασφάλειας, προσελκύουν Έλληνες και ξένους επενδυτές, αφού οι προοπτικές και οι αναμενόμενες αποδόσεις ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο.

Η αναμενόμενη δυναμική που επιβεβαιώνεται ουσιαστικά στα Νότια Προάστια της Αθήνας, μετά και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό, στην επονομαζόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, έχει αρχίσει να συμπαρασύρει και τις αξίες σε περιοχές και συνοικίες όπου παραδοσιακά η αρχιτεκτονική και η προσέγγιση της κατασκευής εμπεριέχουν στοιχεία και προοπτική πολυτελούς διαβίωσης, όπως το Κολωνάκι, η Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικό και η Κηφισιά/Εκάλη.

Καθόλου αμελητέα, έρχεται και η συμπόρευση της ζήτησης για σύγχρονες πολυτελείς κατασκευές, μικρότερου βεβαίως budget, σε περιοχές με άμεση πρόσβαση σε γενικού ενδιαφέροντος υποδομές, όπως ιδιωτικά σχολεία, συγκοινωνία, πρόσβαση στο αεροδρόμιο και έδρες πολυεθνικών εταιρειών. Περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο, ο Άλιμος, το Ελληνικό, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή και ο Χολαργός παρουσιάζουν ήδη σημάδια αυξητικής τάσης της ζήτησης.

Και ενώ, για όλους τους παραπάνω λόγους, υπάρχει μια εκρηκτική αύξηση αλλά και τάση παγίωσης και περιθώριο διόρθωσης των τιμών στα Νότια Προάστια από το Ελληνικό έως και Βουλιαγμένη, οι τιμές στα υπόλοιπα προάστια και το κέντρο της Αθήνας φαίνεται να βρίσκονται σε μια διερευνητική περίοδο με αυξητική τάση.

Αναφορικά με την Περιφέρεια, η ζήτηση πολυτελών κατοικιών είναι και παραμένει έντονη στους κλασικούς προορισμούς της Μυκόνου, της Σαντορίνης, του Πόρτο Χελίου, της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Κρήτης. Σταδιακά, στο πλάνο των αγοραστών μπαίνουν και άλλοι προορισμοί, κυρίως νησιά με αεροδρόμια αλλά και περιοχές της Πελοποννήσου που έχουν εύκολη πρόσβαση.

Το διαθέσιμο budget

Σύμφωνα με την Berkshire Hathaway HomeServices, το budget (το ποσό που προτίθεται κάποιος να διαθέσει για την αγορά κατοικίας) και το όρια είναι υποκειμενικά, καθώς διαμορφώνονται από τη θεμελιώδη αρχή της προσφοράς και ζήτησης. Όσο μεγαλύτερο είναι το επενδυτικό κοινό όπου απευθύνεσαι, τόσο πιο πιθανό είναι το ακίνητο να βρει τον επόμενο ιδιοκτήτη του, ανεξαρτήτως τιμήματος.

Η θέση του ακινήτου, το μέγεθος, οι παροχές, η ασφάλεια, η παλαιότητα και η εύκολη πρόσβαση σε παροχές είναι τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την τιμή του, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θεωρούνται σημαντικοί στη διεθνή αγορά και για τους οποίους έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε − για παράδειγμα, η ύπαρξη θυρωρού σε πολυτελή διαμερίσματα, κάτι που αυξάνει μέχρι και 6% την αξία του και που μέχρι και τη δεκαετία του 1960 ήταν προαπαιτούμενο ακόμα και στην Ελλάδα, αλλά ατόνησε και ξεπεράστηκε.

Ποιο είναι το προφίλ των αγοραστών

Αυξημένη είναι η ζήτηση για την αγορά πολυτελών κατοικιών στη χώρα μας, με τους επενδυτές που αναζητούν luxury κατοικίες στα Νότια Προάστια των Αθηνών να κινούνται με ευέλικτο budget και να αποφασίζουν με βάση τα προσωπικά τους βιώματα και επιθυμίες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας προέλευσής τους, την πολυτέλεια και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στην κατηγορία αυτή βρίσκει κανείς κοινό που προέρχεται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή.

Μια άλλη ομαδοποίηση αγοραστών, σε συνδυασμό με γεωπολιτικά στοιχεία, είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την απόκτηση Golden Visa. Η μεγάλη πλειονότητα των αγοραστών αυτών προέρχεται από αναπτυσσόμενα ή ανεπτυγμένα εμπορικά κέντρα με επιθυμία πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως η Κίνα, η Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή, η Ρωσία και εσχάτως και η Τουρκία.

Τέλος, αρκετοί ενδιαφερόμενοι, κυρίως από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης αλλά και της Γαλλίας, Αγγλίας και Ιταλίας, ενδιαφέρονται για επενδύσεις εισοδήματος και δευτερευόντως κεφαλαιακών κερδών. Αγοράζουν με γνώμονα τις τιμές ενοικίου των κατοικιών (είτε απευθυνόμενοι σε βραχυχρόνιες μισθώσεις είτε σε μακροχρόνιες) και επίσης κοιτούν την προοπτική αύξησης της τιμής ανά τ.μ. του ακινήτου στο οποίο επενδύουν.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 2 =