αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξήσεις τιμών: Οι νέοι τιμοκατάλογοι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ μετά την Ρωσική εισβολή

Αυξήσεις τιμών: Οι νέοι τιμοκατάλογοι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ μετά την Ρωσική εισβολή

Για νέο, ακόμη πιο επιθετικό, κύμα ανατιμήσεων πρέπει να προετοιμάζονται οι καταναλωτές τον Μάρτιο. Οι νέοι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών που φθάσουν στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν «επιθετικές ανατιμήσεις που δεν τις έχουν δει ακόμη οι καταναλωτές» λέει, μιλώντας στο Euro2day.gr, στέλεχος λιανεμπορικής αλυσίδας.

Σήμερα ο σταθμισμένος δείκτης των αυξήσεων στο σύνολο των προϊόντων που πωλούνται από το σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στο 6-7% ενώ υπάρχουν και προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, τα άλευρα και τα έλαια, όπου η τιμή τους έχει αυξηθεί από 20-40%.

Σε αυτό το νέο ανατιμητικό κύμα, δεν έχει συμπεριληφθεί ενδεχόμενη επίδραση από τη ρωσο-ουκρανική κρίση -οι δυο χώρες αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου- και τη νέα ενεργειακή κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.

Το ενεργειακό κόστος, όπως λένε στελέχη από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τους ίδιους τον Ιανουάριο, παρά την επιδότηση, το κόστος ήταν τρεις φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2021. «Υπάρχει πρόβλημα, μεγάλο πρόβλημα» σημειώνουν.

Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας δεσμεύει σημαντικό κομμάτι του οικογενειακού προϋπολογισμού και «ροκανίζει» μέρος του εισοδήματος που κατευθυνόταν στην κατανάλωση, η οποία περιορίζεται και λόγω των ανατιμήσεων.

Τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τη NielsenIQ, υποχώρησαν κατά 3,4% σε αξία, ενώ τον Φεβρουάριο η πτώση εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5% σε αξία. «Η μείωση των πωλήσεων σε όγκο θα είναι πολύ μεγαλύτερη», αναφέρει στέλεχος της αγοράς, το οποίο δεν βλέπει εξομάλυνση της κατάστασης το προσεχές διάστημα. Αντιθέτως, με βάση και εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, βλέπει διατήρηση της ρευστής αυτής κατάστασης ακόμη και μέχρι τις αρχές του 2023.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 3 =