αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξήσεις στις προμήθειες σε όσους κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας και όχι σε αυτή που έχουν εκδώσει την κάρτα

Αυξήσεις στις προμήθειες σε όσους κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας και όχι σε αυτή που έχουν εκδώσει την κάρτα

Στην απόφαση να ακολουθήσουν ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική και να καταργήσουν παράλληλα τις ενιαίες χρεώσεις ΔΙΑΣ -που ισχύουν τη χρήση των ΑΤΜ άλλων τραπεζών- έχουν καταλήξει οι τράπεζες.

Αυτό σημαίνει τσουχτερές αυξήσεις στις προμήθειες ανάληψης όταν χρησιμοποιούμε ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδώσει την κάρτα, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν έως τα 2,50-3 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν συμφωνήσει σε μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική που περιλαμβάνει προμήθειες από 1,30 έως 2,20 ευρώ, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό ανάληψης. Συγκεκριμένα:

Καθώς, όμως, τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών συμπιέζονται ασφυκτικά, οι 25 τράπεζες-μέλη της ΔΙΑΣ αποφάσισαν «σπάσουν» τη συμφωνία και να επιβάλλει καθεμία τις δικές της χρεώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από το μέγεθος του δικτύου ΑΤΜ που συντηρεί, αλλά και το λειτουργικό της μοντέλο.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιβολή προμήθειας για ανάληψη μέσω ξένης κάρτας (direct access fee), την οποία επέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες το περασμένο καλοκαίρι, χρεώνοντας τους χρήστες καρτών όπως η Revolut ή η N26 από 2 έως 3 ευρώ για κάθε ανάληψη.

Ανάλογες προμήθειες ισχύουν και για αναλήψεις με κάρτα ελληνικών ιδρυμάτων/τραπεζών, οι οποίες όμως δεν έχουν ιδιόκτητο δίκτυο ΑΤΜ, όπως είναι η Viva Wallet ή η Praxia Bank, για παράδειγμα. Τονίζεται ότι οι χρεώσεις για τις αναλήψεις αυτές είναι ενιαίες σε όλη την Ευρωζώνη, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

Προκειμένου να απαλλάξουν τους πελάτες τους από τις «τσουχτερές» προμήθειες, τα ιδρύματα αυτά, αλλά και οι συστημικές τράπεζες, εξετάζουν εναλλακτικά τιμολογιακά μοντέλα, π.χ. μια ελάχιστη μηνιαία συνδρομή που θα καλύπτει συγκεκριμένο αριθμό αναλήψεων για τους πελάτες τους από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.

Πηγή: topontiki.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + one =