αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξήσεις έως… 25%-30% ζητούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τους ενοικιαστές, όταν λήγει το συμβόλαιο

Αυξήσεις έως… 25%-30% ζητούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τους ενοικιαστές, όταν λήγει το συμβόλαιο

Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων και εν γένει του κόστους στέγασης αποτελεί το “μείζον” θέμα συζήτησης και προβληματισμού ιδιαίτερα όσων σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια και αναζητούν ένα ακίνητο με ένα επιπλέον δωμάτιο είτε για όσους έχει λήξει ή λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους επόμενους μήνες και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες “απαιτήσεις” του ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με έρευνα της E-Real Estates Πανελλήνιο Δίκτυο Κτηματομεσιτών, όλοι στην παρούσα φάση αναζητούν μία “ευκαιρία”, εννοώντας κάποιο ακίνητο με 2 υ/δ, άνω του 1ου ορόφου, κατάλληλο για οικογένεια, με μίσθωμα που να μην ξεπερνά τα 550-600 ευρώ/μήνα όσον αφορά τον Νομό Αττικής.

Οι “απαιτήσεις” στις ανανεώσεις των μισθωτηρίων συμβολαίων

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είθισται μεγάλο μέρος μισθωτηρίων συμβολαίων που αφορούν κατοικίες να έχουν “γενέθλια” τον Αύγουστο ή/και τον Σεπτέμβριο, κυρίως για τις οικογένειες. Ενώ γενέθλιος μήνας των μισθωτηρίων συμβολαίων μπορεί να χαρακτηριστεί και ο Φεβρουάριος.

Το φετινό καλοκαίρι, και κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μεγάλο μέρος των μισθωτηρίων συμβολαίων που υπογράφηκαν προ τριετίας, το 2019, έπρεπε να ανανεωθούν ή οι ενοικιαστές να προβούν σε αναζήτηση νέας κατοικίας προς μίσθωση.

Ήδη από αρχές Ιουνίου/Ιουλίου του τρέχοντος έτους, μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχουν προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επόμενων 2-3 ή/και 4 μηνών.

Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων, για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμα και 25%-30% σε σχέση με το ενοίκιο το 2019.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, “το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών που ζητούν ραγδαίες αυξήσεις δεν είναι φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν 1-2 ακίνητα, αλλά ιδιοκτήτες (φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα) πολλών διαμερισμάτων ή/και ολόκληρων πολυκατοικιών”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επικοινωνία ιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή όπου, όταν ο ενοικιαστής τού ανάφερε ότι η αύξηση που ζητάει είναι μεγάλη (25%), ο ιδιοκτήτης του απάντησε: “Μπες στις ιστοσελίδες των αγγελιών να δεις τι ζητάνε για 50 τ.μ.”.

Σε αντίστοιχη περίπτωση, στο Γαλάτσι, για κατοικία 60 τ.μ. με 1 υ/δ, όπου η τριετία της μίσθωσης λήγει στα μέσα του Οκτωβρίου με μίσθωμα 460 ευρώ/μήνα, ο ιδιοκτήτης στην επικοινωνία με τον ενοικιαστή ζήτησε να αυξηθεί το ενοίκιο στα 540 ευρώ/μήνα, αλλά η ανανέωση να γίνει μόνο για ένα έτος. Παράλληλα, στο μισθωτήριο συμβόλαιο που έστειλε στον ενοικιαστή ανέφερε ρητά ότι σε περίπτωση πέρατος του έτους το ενοίκιο των 540 ευρώ/μήνα δεν ισχύει και θα πρέπει να οριστεί νέο μίσθωμα. Ο ενοικιαστής, με τον φόβο της αύξησης στην ανανέωση του μισθωτηρίου συμβολαίου τον Οκτώβριο του 2023, ζήτησε να πραγματοποιηθεί ανανέωση για τρία έτη με μίσθωμα τα 540 ευρώ/μήνα. Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε, προτείνοντάς του μηνιαίο μίσθωμα της τάξεως των 600 ευρώ/μήνα για μισθωτήριο διάρκειας τριών ετών. Ο ενοικιαστής αποδέχθηκε τη συνολική αύξηση κατά 30% της αρχικής μίσθωσης λόγω των συνθηκών και παράλληλα του φόβου των αυξήσεων τα επόμενα έτη.

Στη Νέα Σμύρνη, σε πολυκατοικία όπου ένας ιδιοκτήτης κατέχει 5 διαμερίσματα, δεν προέβη καν σε συζήτηση με τους ενοικιαστές των οποίων λήγουν τα μισθωτήρια συμβόλαια τέλος του έτους, απλώς τους κοινοποίησε με δικαστικό επιμελητή ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης και ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν στη λήξη του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Στον Νέο Κόσμο, ιδιοκτήτρια που έχει ανανεώσει την αρχική μίσθωση για δεύτερη φορά με προσαύξηση του ενοικίου και η ανανέωση λήγει το 2024 επικοινώνησε με τον ενοικιαστή αναφέροντάς του ότι θα πρέπει να αυξήσει το ενοίκιο κατά 12%, διότι όλα τα ενοίκια έχουν αυξηθεί στην περιοχή και αυτή δεν μπορεί να χάνει εισοδήματα.

Σε νέα μίσθωση 900 ευρώ/μήνα, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη περιοχή του Π. Φαλήρου, ο ιδιοκτήτης στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, επειδή έχει αναρτήσει το ακίνητο προς πώληση, είχε συμπεριλάβει τον όρο ότι, σε περίπτωση που πουληθεί η κατοικία, ο ενοικιαστής παραιτείται από οποιοδήποτε δικαίωμα και δεν έχει καμία αξίωση, έχοντας την υποχρέωση να αποχωρήσει από την οικία εντός 30 ημερών ακόμα και πριν από τη λήξη της τριετίας.

“Τα άνωθεν, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα και δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο της αγοράς”, αναφέρεται στην έρευνα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 11 =