αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξάνονται οι εταιρείες-ζόμπι στην Ευρώπη

Αυξάνονται οι εταιρείες-ζόμπι στην Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ενδεχομένως θα αυξήσει τις εταιρείες-ζόμπι σε βασικές οικονομίες τόσο της ευρωζώνης όσο και στη Βρετανία, όπου αρκετές εταιρείες δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτες, λένε αναλυτές της Bank of America.

Όλο και περισσότερες εταιρείες επιβραδύνουν ή και διακόπτουν την παραγωγή, αντιμέτωπες με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προκαλώντας ασφυξία στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με σημείωμα της τράπεζας που επικαλείται το Βloomberg. Γι’ αυτό, συνεχίζει, εμφανίζονται «ζόμπι» στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή εταιρείες που δεν κερδίζουν αρκετά για να καλύψουν τις δαπάνες τους για τόκους.

Τα τελευταία τρία τρίμηνα, το ποσοστό των εταιρειών-ζόμπι παρέμεινε περίπου στο 7,5%, μετά το ταβάνι του Δεκεμβρίου 2020, όταν λόγω πανδημίας ξεπέρασαν το 14%. Ωστόσο, τα στοιχεία της BofA δείχνουν αύξηση των «ζόμπι» σε όλες τις βασικές ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο, με τον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας φυσικά στην κορυφή.

Η πίστωση της στερλίνας φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, εν μέσω αβεβαιότητας για τη βρετανική πολιτική ενόψει της επιλογής νέου (ή νέας) πρωθυπουργού στη χώρα, που έρχεται την προσεχή Δευτέρα. Ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών στη χώρα αυξήθηκε σε 1.827 τον Αύγουστο, σχεδόν 70% σε ετήσια βάση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 14 =