αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξάνονται οι Βαλκάνιοι τουρίστες στην Ελλάδα- Μειώνονται οι άλλοι Ευρωπαίοι

Αυξάνονται οι Βαλκάνιοι τουρίστες στην Ελλάδα- Μειώνονται οι άλλοι Ευρωπαίοι

Έντονες αλλαγές στο μείγμα των τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές διαπιστώνει την τελευταία τριετία η Alpha bank, με αύξηση των επισκεπτών από βαλκανικές χώρες και πτώση σε όσους προέρχονται από χώρες εντός της ζώνης του Ευρώ, βάζοντας έτσι ακόμη μια σημαντική παράμετρο στην κάμψη που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς στα τουριστικά έσοδα (-4,8% στο επτάμηνο). Όπως αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας, από την ανάλυση των αφίξεων ανά χώρα προελεύσεως (εξαιρουμένης της κρουαζιέρας) παρατηρείται αλλαγή στη σύνθεση των ξένων επισκεπτών από το 2014, με ενίσχυση του αριθμού των επισκεπτών από τα Βαλκάνια, που κατά κανόνα δαπανούν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους επισκέπτες από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, οι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες αποτελούσαν την περίοδο 2010- 2013 το 20%-22% του συνόλου των ξένων επισκεπτών, ποσοστό που αυξήθηκε στο 29% το 2015. Αντίθετα, η αναλογία των αφίξεων από τις χώρες της ζώνης του Ευρώ στο σύνολο των διεθνών αφίξεων, ακολουθεί πτωτική πορεία από το 2010 έως το 2015, δηλαδή από το 41% έπεσε στο 35%.

Όπως άλλωστε εξηγούν επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, η “ψαλίδα” αυτή γίνεται ακόμη πιο ορατή σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, με κυρίαρχη τη Χαλκιδική, αλλά και σε κοντινά νησιά, όπως για παράδειγμα στη Θάσο, όπου λόγω της εύκολης πρόσβασης οδικώς, παρατηρείται μεγάλη άνοδος από επισκέπτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =