αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑσιατική «απόβαση»: Κινέζοι αγοράζουν σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να τα βάλουν στο Airbnb

Ασιατική «απόβαση»: Κινέζοι αγοράζουν σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να τα βάλουν στο Airbnb

Αρκετά από τα πολυτελή ακίνητα της Αθήνας και μάλιστα σε περιοχές «φιλέτα» δεν είναι ούτε απούλητα, ούτε ανήκουν σε «γνωστά τζάκια», αλλά είναι αγορασμένα από Κινέζους. Μάλιστα εκείνοι είναι που «τροφοδοτούν» με σπίτια του κέντρου της Αθήνας το Airbnb. Η κινεζική «απόβαση» στο κέντρο της Αθήνας είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια αλλά αυξήθηκε θεαματικά στο τέλος του 2017 σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece. Κοινό μυστικό στους μεσιτικούς κύκλους της Αθήνας είναι ότι τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τις συγκρατούν ακόμη ψηλά οι Κινέζοι. Και αυτό γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ για να λάβουν την άδεια παραμονής, την λεγόμενη «χρυσή βίζα» που τους ανοίγει τις πόρτες εισόδου στην ΕΕ.

«Μια ολόκληρη αγορά στηρίζεται στους Κινέζους, δικηγορικά γραφεία, μεσιτικά γραφεία, συμβολαιογραφεία, μεταφραστές, τουριστικά γραφεία αλλά και ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την διαμεσολάβηση. Μέσα σε όλα κινείται έτσι η αγορά ακινήτων αλλά και το κράτος έχει έσοδα» αναφέρουν στο Lifo.gr μεσιτικές πηγές.

«Οι προτιμήσεις των Κινέζων αγοραστών ποικίλλουν. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι προτιμούν διαμερίσματα ή μεζονέτες κοντά στη θάλασσα, στα νότια προάστια. Οι οικογένειες με παιδιά συνήθως αγοράζουν ακίνητα κοντά στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με σταθμό του Μετρό. Μια άλλη κατηγορία είναι οι Κινέζοι που αγοράζουν καθαρά για επενδύσεις, εστιάζουν στην αξία του ακινήτου, επομένως, τα ακίνητα «φιλέτα» μόνο τους ενδιαφέρουν», εξηγεί στο Lifo.gr, στέλεχος σε μεσιτική εταιρεία των Αθηνών.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Κινέζοι αγοραστές έρχονται δύο φορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Lifo.gr. Την πρώτη για να επιλέξουν το ακίνητο και να εξουσιοδοτήσουν κάποιον δικηγόρο για τις διαδικασίες και την δεύτερη για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα βιομετρικά στοιχεία που απαιτούνται για την άδεια παραμονής. Στη συνέχεια, είτε θα νοικιάσουν το οίκημα που αγόρασαν κυρίως σε Έλληνες κατοίκους, είτε θα το «βάλουν» στο Airbnb καθώς η επιλογή της τοποθεσίας του ακινήτου έχει γίνει προσεκτικά. «Ακριβά σπίτια στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι είναι αυτά που προτιμούν οι περισσότεροι Κινέζοι» σημειώνει στο Lifo.gr, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιανός. «Προτιμούν μικρές κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας αλλά με θέα και στα πέριξ της Ακρόπολης, είτε μεγάλες πολυτελείς κατοικίες στα νότια προάστια. Το τελευταίο καιρό μάλιστα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων και για την Σαντορίνη», εξηγεί ο κ. Ποταμιανός και προσθέτει: «Ωστόσο, είναι δύσκολοι πελάτες και προσεκτικοί, ψάχνουν πολύ το ακίνητο πριν το αγοράσουν παρότι δεν θα μείνουν και εμπιστεύονται δύσκολα. Θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι το 70% της αγοράς ακινήτων κινείται χάρη στους Κινέζους».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ποταμιανός, τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να απλοποιήσουν τις διαδικασίες, διότι η γραφειοκρατία είναι μεγάλη. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, όμως, με αποκορύφωμα το περσινό έτος τα νούμερα αυξήθηκαν σύμφωνα με το Enterprise Greece. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 4.962 χορηγήσεις αδειών διαμονής σε αγοραστές και μέλη της οικογένειάς τους. Οι Κινέζοι είναι πρώτοι στη λίστα με 2.091 άδειες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 14 =