αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑργεντινή: Εκτόξευση 138% του πληθωρισμού σε ετήσια βάση

Αργεντινή: Εκτόξευση 138% του πληθωρισμού σε ετήσια βάση

Η άνοδος των τιμών έφθασε το 12,7% στην Αργεντινή τον Σεπτέμβριο και το 138,3% σε ετήσια βάση, επίπεδο που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο.

Ο δείκτης του Σεπτεμβρίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC), πιστοποίησε τη συνέχιση της τάσης του Αυγούστου (+12,4%), όταν είχε καταγραφεί ήδη η χειρότερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων 32 ετών. Αθροιστικά, ο πληθωρισμός από τον Ιανουάριο έχει φθάσει το 103,2%.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας αναθεώρησαν προς τα πάνω την εκτίμησή τους για το επίπεδο του πληθωρισμού το 2023 στο 180,7%, ενώ η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό κατευθυντήριο επιτόκιό της στο 133%.

Οι τιμές των ενδυμάτων, των τροφίμων, της αναψυχής κατέγραψαν ανόδους μεταξύ 14 και 15% και συνέβαλαν στην άνοδο του συνολικού δείκτη τον περασμένο μήνα, κατά το INDEC.

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν πάντως σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη, καθώς αντανακλά το ότι η οικονομία “χώνεψε” την υποτίμηση του πέσο στα μέσα Αυγούστου και τον αντίκτυπό της, σύμφωνα με οικονομολόγους.

“Καθώς η υποτίμηση έγινε στα μέσα του μήνα, λίγο ως πολύ ο μισός αντίκτυπός της έγινε αισθητός στις τιμές του Σεπτεμβρίου. Στατιστικά, αυτό λέγεται επίπτωση της αναβολής”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φεδερίκο Σιρούλνικ, του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (CESO).

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δημοσιοποιήθηκε δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που αναμένονται ιδιαίτερα αμφίρροπες, για να αναδειχθεί ο ή η διάδοχος του απερχόμενου αρχηγού του κράτους Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά), που αποφάσισε να μην διεκδικήσει ξανά το αξίωμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − three =