αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπό το 2017… και μετά ξεκινούν οι γεωτρήσεις στο Ιόνιο- Ποια είναι τα δεδομένα

Από το 2017… και μετά ξεκινούν οι γεωτρήσεις στο Ιόνιο- Ποια είναι τα δεδομένα

Η πρόσκληση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2014, η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος ορίστηκε μετά από αρκετές αναβολές στις 14 Ιουλίου του 2015 ενώ εχθές δύο χρόνια μετά την προκήρυξη και ενάμιση χρόνο μετά την κατάθεση των προσφορών ανακοινώθηκε η επιλογή της πρώτης κοινοπραξίας.

Πρόκειται εμφανώς για έναν διαγωνισμό που κινείται με καθαρά… “ελληνικούς” ρυθμούς εμφανίζοντας σημαντικές καθυστερήσεις, γεγονός που ήδη πληρώθηκε στη φάση της κατάθεσης των προσφορών, αφού χάθηκε το momentum της αγοράς και η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών συνετέλεσε στο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο για 3 οικόπεδα.

Πάντως η χθεσινή απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, πηγές του οποίου σημειώνουν ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, η οποία όμως θα πρέπει να έχει και συνέχεια και να οδηγηθούμε στην άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να δοθεί το πράσινο φως και να ξεκινήσουν άμεσα οι ερευνητικές εργασίες από τους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει το Δημόσιο μετά την απόφαση που υπεγράφη χθες να καλέσει την κοινοπραξία για την υπογραφή της σύμβασης, η οποία στη συνέχεια προβλέπεται να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από τη Βουλή για κύρωση. Παρότι φαίνεται περίπλοκο, πρακτικά εφόσον η κυβέρνηση κινηθεί γρήγορα, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να κρατήσει λίγες ημέρες.

Άλλωστε το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η καθυστέρηση σημαίνει ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, δηλαδή τα ΕΛΠΕ η γαλλική Total και η ιταλική Edison έχουν δεσμεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα προβλεπόμενα για την πρώτη φάση της επένδυσης κεφάλαια. Αυτό ισχύει βεβαίως και για τα δύο άλλα οικόπεδα για τα οποία έχουν κατατεθεί προσφορές χωρίς ακόμη να έχει προχωρήσει η επιλογή καθώς τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαβουλεύσεων με το υπουργείο.

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τόσο τα Ελληνικά Πετρέλαια όσο και οι διεθνείς συνεταίροι τους παραμένουν ζεστοί στην υπόθεση πετρελαϊκές έρευνες στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο Capital.gr, σε αντίθεση με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι το περιβάλλον χαμηλών τιμών δεν ευνοεί την έλευση μεγάλων ξένων επενδυτών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: εφόσον αποδειχθεί η ύπαρξη πετρελαϊκών συστημάτων σε περιοχές όπως το Ιόνιο, τότε με βάση τις τρέχουσες τιμές στα 40 έως 50 δολάρια το βαρέλι οι επενδύσεις αυτές είναι βιώσιμες και τα κοιτάσματα κερδοφόρα. Επιπλέον στην τρέχουσα συγκυρία, όπως σημειώνουν γνώστες της αγοράς υδρογονανθράκων, τα κόστη έρευνας έχουν μειωθεί δραματικά: σήμερα η διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών τελευταίας τεχνολογίας έχει πέσει στο 50% ενώ η ενοικίαση γεωτρύπανων βρίσκεται στο 50-60% έναντι του προ τριετίας κόστους. Αυτό συνεπάγεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική αγορά, η οποία βρίσκεται σε φάση αναμονής.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των διεθνών παικτών είναι το γεγονός ότι η ισχύς της προσφοράς της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ Total Edison ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες.

Εφόσον προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, τότε η κοινοπραξία αναμένεται να κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να εκμεταλλευτεί το momentum των χαμηλών τιμών στις ερευνητικές εργασίες.

Σε κάθε περίπτωση η κοινοπραξία έχει μπροστά της δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να γίνουν από τον όμιλο οι σεισμικές καταγραφές, που θα προσδώσουν επιπλέον αξία στις παραχωρήσεις και στη συνέχεια να υπάρξει προσκλητήριο προς τους ενδιαφερομένους. Σε μια τέτοια περίπτωση μια μεγάλη διεθνής εταιρεία θα μπορούσε να καλύψει τα υψηλά κόστη που συνεπάγονται γεωτρήσεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη. Η δεύτερη επιλογή είναι οι συνεργασίες να ξεκινήσουν αμέσως με παραχώρηση μεριδίων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ενδεικτικές ήταν και οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου των ΕΛΠΕ Σ. Τσοτσορού ο οποίος τόνισε ότι με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς το πενταετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου θα ανέλθει στα 750 εκατ. ευρώ με προφανείς τις πιθανότητες αύξησης περί το 1 δισ. ευρώ, ενώ η πρώτη απόφαση για γεώτρηση θα ληφθεί τον Ιούλιο του 2017 θα αφορά ωστόσο την περιοχή του Πατραϊκού, που επίσης έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ με την Edison.

Για το Ιόνιο πιθανότατα θα ληφθεί άμεσα η διενέργεια νέων σεισμικών προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί στόχοι και με βάση αυτά τα αποτελέσματα θα ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει άμεσα στα επόμενα 2 χρόνια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − seven =