αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑπό την Google, στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη- Τι μου είχε πει ο Στηβ Βρανάκης, σε συνέντευξη το 2015

Από την Google, στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη- Τι μου είχε πει ο Στηβ Βρανάκης, σε συνέντευξη το 2015

Ένας Έλληνας που έχει εργαστεί ως διευθυντής στην Google, αναλαμβάνει το re-branding της Ελλάδας. Ο Στηβ Βρανάκης, ήταν εδώ και χρόνια επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου (Creative Lab) της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Μια θέση που εγκαταλείπει προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα μας. Αφού, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, αναλαμβάνει θέση ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Συγκεκριμένα, θα αναλάβει την θέση του Επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer). Ο κ. Βρανάκης θα συμβάλει συμβουλευτικά στο re- branding της Ελλάδας στο εξωτερικό σε συνεργασία με το Υπ. Εξωτερικών και το Enterprise Greece καθώς και στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και προώθηση περισσότερων καινοτόμων εφαρμογών στις δημόσιες πολιτικές της χώρας.

Πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2015, ως δημοσιογράφος της Huffington Post Greece τότε, είχα κάνει μια συνέντευξη με τον Στηβ Βρανάκη. Στην οποία είχε πει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.

Για το πως πήρε την θέση στην Google: «Μόλις έμαθα για τη συγκεκριμένη θέση, έστειλα άμεσα το βιογραφικό μου, μαζί με δείγματα δουλειάς. Στο παρελθόν είχα ήδη εργαστεί στον χώρο του design, της διαφήμισης και της ψηφιακής τεχνολογίας, για περίπου 20 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια, είχα την τύχη να κερδίσω μια σειρά από βραβεία, που ανέδειξαν τη δουλειά μου ακόμα περισσότερο.

Είχα επίσης συμμετάσχει στο λανσάρισμα κάποιων πολύ σημαντικών τεχνολογικών προϊόντων όπως: το iPhone στη Βρετανία, του Amazon.co.uk, του Ο2 και του Coke Zero».

Τι είδε μέσα στην Google: «H Google είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εργαστεί κάποιος. Το καλύτερο από όσα έχω δουλέψει μέχρι τώρα. Αρκετά πράγματα μου έκαναν θετική εντύπωση. Εκεί βλέπεις μηχανικούς να εργάζονται μαζί με σχεδιαστές. Να να δίνουν σάρκα και οστά σε μεγάλες ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Σε αυτή την εταιρία, βλέπεις την επιστήμη να συνάντα τη φαντασία.

Βλέπεις ανθρώπους να δημιουργούν μερικά από τα πιο φιλόδοξα και τολμηρά projects».

Τον είχα ρωτήσει για το αν ένας κολοσσός όπως η Google θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Η απάντηση του: «Η Google «γεννήθηκε» σε ένα γκαράζ στην Αμερική με πολύ λίγα χρήματα, αλλά πολύ μεγάλες φιλοδοξίες από τους δημιουργούς της. Νομίζω ότι αν συνεργαστούν οι σωστοί άνθρωποι, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο, τότε μπορεί να συμβεί οπουδήποτε.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, είναι να μεταδώσουμε την σωστή κουλτούρα στους επιχειρηματίες. Επίσης το γενικότερο περιβάλλον θα πρέπει να ανταμείβει την καινοτομία και να μην υπάρχει φόβος μπροστά σε μια ενδεχόμενη αποτυχία. Όλα αυτά τα στοιχεία, αν γίνουν, θα κρατήσουν το ταλέντο στο εσωτερικό της χώρας».

Τι θα συμβούλευε τους νέους στην Ελλάδα: «Είμαι μεγάλος θαυμαστής της τεχνολογίας και της οικονομίας που σχετίζεται με τα ψηφιακά μέσα. Αυτά άλλαξαν τη δική μου ζωή. Πιστεύω λοιπόν ότι οι νέοι στην Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω των οποίων θα εξάγουν πολλά από τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα σε όλο τον πλανήτη. Να κάνουν ένα «άνοιγμα» με τα startups τους προς τις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή, να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους επιστήμονες και μηχανικούς που ζουν ακόμα στην Ελλάδα.

Η Google προσπαθεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για την νέα γενιά, ανεβάζοντας στο Google Art Project, στο YouTube, μερικά από τα πιο γνωστά ελληνικά μουσεία όπως αυτό της Ακρόπολης . Εκεί υπάρχει επίσης και η Μονή της Πάτμου. Κάτι πανόμοιοι συμβαίνει και μέσω του γνωστού εργαλείου Street View.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους με μεγάλα όνειρα και ιδέες. Ανθρώπους που θέλουν να «γράψουν ιστορία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 8 =